Amerikanske forskere har prøvd å finne ut hvordan en kopp kaffe påvirker vår opplevelse av møter og gruppediskusjoner. (Foto: Aless / Shutterstock / NTB scanpix)

Kaffedrikkere var mer positive til egen og andres innsats på møter

Forskere tror det er fordi koffeinen gjorde dem mer oppmerksomme.

Kaffens status som sunn eller usunn ser ut til å pendle fra den ene siden til den andre. Kanskje særlig hvis du følger med i nyhetsmedier, inkludert oss her i forskning.no.

I fjor ga en stor forskningsgjennomgang grønt lys for 3–4 kopper om dagen. Den så på kaffens effekt på helsa.

Kaffe får ofte æren for å bidra til bedre prestasjoner, enten det er på idrettsbanen eller på jobben. En oppsummering av forskningen i 2010 maner til moderasjon i troen på kaffe som vidunderkur. I noen typer oppgaver kan det være bra, i andre tilfeller dårlig, men reaksjonstiden ser i hvert fall ut til å bli bedre med kaffe.

Studier av kaffens betydning for å utføre arbeid og oppgaver du blir satt til, eller som du velger selv, er stort sett gjort på individnivå, ifølge forskerne bak en ny dråpe i havet av kaffeforskning.

De har forsøkt å finne ut om kaffe har noen effekt på gruppearbeid og møter.

Kaffedrikkere mer positive til egen og andres innsats

Amerikanske studenter ble lokket til å være med på kaffesmaking, uten at de visste hva som egentlig skulle undersøkes.

Halvparten fikk kaffe med en gang, før de ble plassert i grupper for å diskutere et aktuelt politisk tema. Den andre halvparten fikk ikke kaffe før etterpå.

De som hadde fått kaffe før gruppearbeidet snakket mer positivt om de andre deltakerne etterpå. De var også mer positive til egen innsats.

Siden det bare var 72 deltakere og siden alle tilhørte den snevre gruppa «amerikanske studenter» må vi nok vente litt med å innføre kaffepåbud før viktige møter.

Forskerne var også litt bekymret for at forskjellen kunne skyldes at de rakk å bli kjent med hverandre før gruppediskusjonen. «Kaffesmakingen» gjorde de nemlig i fellesskap.

Derfor bestemte forskerne seg for å gjennomføre et eksperiment til.

Koffeinfri kaffe hadde ingen effekt

Denne gangen gikk en ny gruppe studenter gjennom akkurat samme program. Først en kopp kaffe, deretter diskusjon i mindre grupper.

Forskjellen var at halvparten fikk koffeinfri kaffe mens resten fikk ordentlig kaffe.

Resultatet var det samme.

De som fikk koffein før møtet snakket varmere om både andres og egen innsats, og de var mer interessert i å diskutere med de samme menneskene i fremtiden.

Mer på alerten med koffein

Forskerne tror at koffeinen øker oppmerksomheten og at deltakerne derfor legger bedre merke til både egen og andres innsats.

– Vi mistenker at folk som er mer på alerten, ser både egne og de andre gruppemedlemmenes bidrag bedre, og det gir dem en mer positiv innstilling, sier Amit Singh ved The Ohio State University.

Han og forskerkollegaene observerte en ytterligere forskjell mellom de to gruppene.

– Deltakerne snakket mer om relevante ting når de hadde drukket koffeinholdig kaffe, sier Singh i en pressemelding.

Færre digresjoner og mindre utenomsnakk. Høres unektelig ut som et godt møte.

Referanse:

Singh mfl: Coffee with co-workers: role of caffeine on evaluations of the self and others in group settings. Journal of Psychopharmacology, april 2018, doi: 10.1177/0269881118760665. Sammendrag

Powered by Labrador CMS