I løpet av 11 år går solen gjennom en komplett solsyklus.
Mer og mer skjer på overflaten. I disse dager er solen rundt toppen av solsyklus 25, som du kan lese mer om på forskning.no. Vi er nå inne i noen svært aktive år på sola.
Intens magnetisk energi bygger seg opp og manifesterer seg som solflekker. Her kan det løses ut digre eksplosjoner, som kan sende både stråling, akselererte partikler og kraftige magnetiske skyer ut i rommet.
Hvis en sånn sky krysser jordas bane, og jorda er i veien, kan det skape store forstyrrelser og ødeleggelser i for eksempel strømnettet. Les mer om dette på forskning.no.
Vi har ikke opplevd å bli truffet av ekstrem storm i moderne tid, når vi er så avhengig av strøm og kommunikasjonsteknologi, men både Canada og Sverige har opplevd store strømbrudd på grunn av solstormer.
En slik sky kalles en Coronal Mass Ejection (CME).
Men sola kan også fungere som en gigantisk partikkelakselerator og sende protoner i nær lysets hastighet fra sola mot jorden. Dette kalles en SEP, Solar Energetic Particle event.
Under kan du se et eksempel på en eksplosjon på sola. Denne skjedde 14.5.2025. Sett av Solar Dynamics Observatory (NASA)
Disse fenomenene kan oppstå hver for seg eller sammen, og restene av en sånn hendelse ble nylig avdekket.
I en ny forskningsartikkel beskriver forskerne en sannsynlig kjempesolstorm sendte en SEP som traff jorda for over 14.000 år siden.
Den er kraftigere enn noen andre, lignende hendelser. Og kraftigere enn noen utbrudd som er målt fra sola nå, ifølge studien.
– Ved å studere andre typer stjerner vet man at romværet rundt disse kan være mye mer ekstremt enn rundt sola, og at sola kan ha kraftigere utbrudd enn hva vi til nå har observert med moderne instrumenter, skriver Magnar Gullikstad Johnsen i en e-post til forskning.no.
Han er observatorieleder ved Tromsø Geofysiske Observatorium ved UiT. Han har sett på den nye studien.
Denne hendelsen har blant annet etterlatt spor i delvis fossiliserte trær. Her ble det avdekket massevis av radioaktivt karbon som ble produsert i atmosfæren i et kjempekort tidsrom for 14.300 år siden.
Stråling og svært energirike partikler fra eksplosjoner på sola kan lage mye mer radioaktivt karbon enn det som er vanlig i atmosfæren.
I en ny studie mener en forskergruppe og vise hvordan en gigantisk solstorm dannet akkurat dette signalet for 14.300 år siden. De har brukt en klimamodell spesialisert på atmosfærekjemi, og de mener altså å vise at en solstorm er årsaken.
Annonse
Gullikstad Johnsen understreker at han ikke er ekspert på dette, men dette virker som en troverdig analyse.
– Klimamodellen gir et godt rammeverk for å modellere effekten av SEP-en.
I løpet av de siste 12.000 årene kjenner forskere til åtte, sannsynligvis svært kraftige solstormer som har truffet jorda.
En av de aller kraftigste partikkeleksplosjonene skjedde i år 775 e.Kr. Denne solstormen skapte også en kjempeøkning i radioaktiv karbon i atmosfæren. Dette ser forskere igjen i trær over hele verden.
Hva slags ekstreme konsekvenser denne solstormen kan ha hatt på for eksempel infrastrukturen vår i rommet er ukjent, men det kan ha vært katastrofalt, ifølge naturviteren Ethan Siegel.
Og hvis det var noe lignende som traff jorda i år 12.350 f.Kr., var den enda kraftigere, ifølge studien.
Hvis noe sånt noe hadde skjedd i dag, med teknologi på vårt nivå, kunne det blitt katastrofalt, tror Johnsen.
Han understreker at det er vanskelig å kvantifisere.
– Protonstrålingen er jo dårlig nytt for all elektronikk i bane rundt jorda. Så oppsummert, ville en slik hendelse forårsake massiv skade på infrastruktur i rommet, sette kommunikasjonssystemer i polare strøk ut av spill og skade elektronikk om bord i fly i store høyder, skriver han til forskning.no.
Det kunne også utgjort en fare for for eksempel astronauter om bord på romstasjonen.
Forskerne bak den nye studien mener å kunne vise at denne solstormen traff jorda en gang mellom januar og april i år 12.350 f.Kr. Og at den var et sted mellom 10 og 30 ganger kraftigere enn hendelsen i år 774-775.
Annonse
Men det er fortsatt mange usikkerheter her og mye som er ukjent.
Referanse:
Golubenko mfl: New SOCOL:14C-Ex model reveals that the Late-Glacial radiocarbon spike in 12350 BC was caused by the record-strong extreme solar storm. 10.1016/j.epsl.2025.119383 Earth and Planetary Science Letters Volume 661, 1 July 2025, 119383