Lavdose p-piller kan føre til smertefull orgasme

Nye p-piller med lavt innhold av østrogen ser ut til å ha en ubehagelig bivirkning: Hver fjerde kvinne som bruker disse, opplever smerter i forbindelse med orgasme.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For de fleste kvinnene er orgasmer heldigvis ubetinget deilige. Men hvis de tar p-piller med lav dose østrogen, er det en økt fare for at orgasmen er ledsaget av smerter i underlivet. (Foto: Colourbox)

Fakta:

I både Danmark og Norge inneholder alle p-piller under 35 mikrogram etinyløstradiol (det østrogenet som brukes i p-piller).

De fleste p-piller finnes i en utgave med 30 mikrogram og 20 mikrogram.

Fakta:

Resultatene bygger på en undersøkelse av 957 kvinner.

  • 612 brukte ikke p-piller
  • 169 rapporterte at de brukte p-piller med lav dose
  • 176 rapporterte at de brukte p-piller med standard dose

Lavdose p-piller kan ha en ubehagelig bivirkning: De kan gi kvinner smerter i skjeden under og etter orgasme.

Forskningsresultatet er nettopp offentliggjort av amerikanske forskere på en konferanse avholdt av American Urological Association. Det skriver medpagetoday.com.

– Prevensjon har mange fordeler, men denne bivirkningen har blitt oversett. Dette må formidles til både produsenter og pasienter, slik at vi får bivirkningen anerkjent og behandlet, sier kvinnen bak forskningen, Margarita Aponte fra New York University.

Dobbelt så mye smerter

169 av nærmere tusen amerikanske kvinner rapporterte at de brukte en ny type p-piller. Og det er for disse brukerne problemene oppstår.  De nye p-pillene inneholder et lavere nivå av østrogen, noe som gir mindre risiko for blodpropp.

25 prosent av lavdosebrukerne rapporterte om smerter under eller etter seksuelt klimaks. Det er dobbelt så mye som de som tar vanlige p-piller, eller ikke bruker p-piller i det hele tatt.

Ville forhindre blodpropp

Mange undrer seg nok over at de aldri har hørt om sammenhengen mellom p-piller og smerter ved orgasme. Men det er det en god grunn til.

Problemet er nemlig etter alt å dømme først oppstått nylig. Det er fordi vitenskapen har jobbet for å hindre at p-piller forårsaker blodpropp.

– Siden de første p-pillene kom på 1950-tallet, er dosen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen blitt senket markant – fra 150 til 20–30 mikrogram, sier Kresten Rubeck Petersen, overlege ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling D, Odense Universitetshospital. 

– Det har hatt mange fordeler. Hormonpåvirkningen er ikke så kraftig. Og problemet med at kvinnene fikk blodpropper, er betydelig redusert. Men nå er vi nede på en dose hvor kvinner kan oppleve forskjellige problemer – og dette kan være ett av dem.

Tørrhet i skjeden kan være årsaken

Den danske overlegen har ikke hørt om problemet tidligere, men har en mulig forklaring.

– De kan kanskje være plaget av tørrhet i skjeden fordi det ikke er nok østrogen i p-pillene, sier Petersen.

I den amerikanske undersøkelsen oppsto problemet blant kvinner som tok p-piller med en østrogendose på 20 mikrogram eller lavere. Ifølge Petersen skal det trolig lite til å hindre problemet.

– 30 mikrogram burde være nok, forteller han.

Kroppens østrogen erstattes

Den nye rapporten peker på at det er viktig få finne den riktige dosen av østrogen i p-piller.

P-piller må inneholde to typer hormoner:

Gestagener, som sørger for at kvinnen ikke blir gravid. Det skjer ved at hormonene påvirker eggstokkens egen produksjon av østrogen.

Østrogener, som man tilsetter for å erstatte de kjønnshormonene kroppen ikke selv produserer. Kroppen trenger nemlig kjønnshormoner.

Gjennombrudd i forskningen

De amerikanske forskerne er klar over at resultatene ikke forteller hele sannheten om sammenhengen mellom p-piller og smerter under orgasme. Resultatet er basert på et spørreskjema, og det er ikke blitt fulgt opp av laboratorieundersøkelser av kvinner.

Forskningsresultatet er imidlertid, ifølge Kresten Rubeck Petersen, et tegn på et nytt fokus i p-pille-forskningen.

Tidligere så vitenskapen bare på evnen til å forebygge graviditet og faren for blodpropp. Nå har forskerne begynt å undersøke innvirkningen på kvinners sexliv.

Artikkelen er oppdatert 31.5.2013

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS