Femidom mot HIV og AIDS

Det kvinnelige kondomet femidom har blitt oversett i kampen mot HIV og AIDS. Årsakene er kostnader, tilgjengelighet og estetikk. Dessuten har ikke helsearbeiderne selv innsett hvor nyttig det kan være.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Femidomet

 

Femidomet er et kondom for kvinner som beskytter mot graviditet, og det skal også gi god beskyttelse mot kjønnssykdommer fordi det dekker kvinnens ytre kjønnsorganer.

Hvis kvinnen har problemer med å få partneren til å bruke kondom, kan hun med femidomet ha kontrollen selv og sette det inn i opptil flere timer før samleiet.

Brukerundersøkelser viser at de fleste var godt fornøyd med femidomet. Likevel har det ikke slått an, verken i u-land eller i i-land.

Kilde: Lommelegen.no

 

Sosiologiprofessor Amy Kaler ved University of Alberta hevder at femidomet er et oversett virkemiddel i kampen mot HIV og AIDS.

- Kvinnekondomer og andre barrieremetoder for kvinner er en svært viktig vei å utforske for beskyttelse mot HIV, og denne veien har man stengt for tidlig, sier Kaler.

Kaler har publisert en undersøkelse i Culture, Health & Sexuality hvor hun har intervjuet 34 helsearbeidere i Sør-Afrika og i USA.

 

Femidom i kampen mot HIV og AIDS

Kaler hevder at helsearbeidere tradisjonelt ser kondomer som annenrangs prevensjonsmiddel i forhold til p-pillen, og at man derfor ikke anbefaler kondomer så sterkt som man faktisk burde siden kondomer beskytter mot HIV og AIDS i tillegg.

Kvinner blir lettere smittet av HIV fra menn enn menn blir smittet av kvinner. Et prevensjonsmiddel som gir kvinnen mulighet til å beskytte seg selv burde derfor være svært attraktivt. Så hvorfor har ikke femidomet blitt brukt mer?

Én ting er at det er omstendelig å få festet det rundt livmorhalsen. Det er også en estetisk motstand siden femidomet dekker de ytre kjønnsorganer.

Mennesker dør mens vi venter

Enda verre er det at det er så vanskelig å få tak i. Tilgjengeligheten er nemlig svært dårlig. I tillegg koster det for mye.

"Mens vi venter på perfeksjon dør mennesker."

I følge Lommelegen.no ligger prisen rundt 35 kroner i Norge. I følge EurekAlert koster det rundt 56 cent i USA. Femidomet kan - i alle fall foreløpig - kun brukes én gang. Da blir kostnadene for store for mennesker i u-land.

- Mens vi venter på perfeksjon dør mennesker, sier Kaler.

Lenker:

Female condoms overlooked in fight against spread of HIV/AIDS

Femidom

Powered by Labrador CMS