Sexlyst skrevet i genene

Rundt 70 prosent av oss bærer en genetisk variasjon som knyttes til lavere sexlyst, mens 20 prosent bærer genet som gir sterkere appetitt for sex, rapporterer israelske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen grunn til å få panikk.

Lavere sexlyst betyr i dette tilfelle bare gjennomsnittlig fem prosent lavere seksuelt begjær enn gruppen med den mer potente versjonen av genet.

Forskerne rapporterer at dette er en liten, men statistisk sett signifikant forskjell.

Mange faktorer

Studien gir imidlertid ikke den fulle forklaringen på hvorfor sexlysten varierer.

Vårt begjær etter sex formes nok av flere gener, i tillegg til kulturelle forventninger, oppvekst og livserfaring.

Noen tidlige studier av tvillinger har også antydet at individuelle variasjoner av sexdrift kan være arvelige.

Så langt er imidlertid lite kjent om molekylært, genetisk design av menneskelig seksualitet.

Kunnskapen i den nye rapporten kan bidra til å redusere skamfullhet knyttet til lav eller høy sexlyst, mener forskerne.

Spørreundersøkelse

For å undersøke forbindelsen mellom sexlyst og variasjoner av et gen som kalles DRD4, delte de ut et spørreskjema til 148 mannlige og kvinnelige studenter.

Forskerne satte opp et poengsystem på spørreundersøkelsen, for å si noe om personenes begjær etter sex, hvor mye de ble tent av sex, og hvor gode de var til å ha sex.

- I praksis et mål på studentenes kåtskap, sier Richard Ebstein ved Hebrew University i Jerusalem, til tidsskriftet Nature.

Studentene svarte på spørsmål som:

Hvor viktig er sex i ditt liv?
Hvor ofte har du seksuelle fantasier?
Hvor ofte har du lyst til å ha sex?
Hvor ofte blir du seksuelt stimulert/opphisset?
Hvor vanskelig er det for deg å bli seksuelt stimulert/opphisset?
Hvor ofte har du problemer med tørrhet i skjeden eller ereksjonsproblemer?

Kontrollerer dopamin

Forskergruppen sammenlignet deretter resultatene av spørreundersøkelsen med deltagernes DRD4-gen.

Dette genet kontrollerer hjernens respons på dopamin, en kjemisk forbindelse som ofte knyttes til kroppens “nytelses-system”.

Dopamin kan styre seksuell adferd hos dyr og mennesker, og dopaminkretsene i hjernen er med på å skape trangen til sex, mat og narkotiske stoffer.

Ereksjon hos rotter

Ideen om å se på akkurat dette genet oppstod etter en studie av medikament som blokkerte funksjonen til dette genet, hjalp til med å trigge ereksjon hos rotter. Denne studien ble offentliggjort i 2004.

Forskerne sammenlignet studentenes poengsum på spørreundersøkelsen med sammensetningen av hver enkelts DRD4-gen.

De fant ut at studentene med én bestemt versjon av genet hadde en gjennomsnittlig fem prosent lavere poengsum for seksuelt begjær enn de med en alternativ genvariant:

Resultatene antyder at rundt 70 prosent av befolkningen bærer lavbluss-genet, mens rundt 20 prosent bærer den litt mer høyantennelige versjonen.

Vet ikke hvordan

Forskerne vet ikke nøyaktig hva det er ved dette genet som gjør det i stand til å forsterke libido. Dopamin har nemlig veldig mange funksjoner i hjernen.

Enkelte ting tyder på at genet henger sammen med det å søke det nye og ukjente, slik at mennesker som har mer lyst på sex generelt sett er av typen som krever mer spenning i tilværelsen.

Dopamin kan også styre hvor kraftig hjernen reagerer på seksuelt opphissende stimuli, og utløser kroppslige reaksjoner som for eksempel en ereksjon.

Funnene stemmer blant annet med andre resultater som viser at pasienter som tar dopaminmedisiner mot Parkinsons sykdom også gjerne opplever en oppsving i sexlysten.

Funnet må reproduseres i en mye større gruppe før det kan bekreftes, skriver forskerne. Studien er publisert i tidsskriftet Molecular Psychiatry.

Referanse:

I. Z. Ben Zion, R. Tessler, L. Cohen, E. Lerer, Y. Raz, R. Bachner-Melman, I. Gritsenko, L. Nemanov, A. H. Zohar, R. H. Belmaker, J. Benjamin og R .P. Ebstein; Polymorphisms in the dopamine D4 receptor gene (DRD4) contribute to individual differences in human sexual behavior: desire, arousal and sexual function; Molecular Psychiatry; advance online publication 18. April 2006; doi: 10.1038/sj.mp.4001832.

Lenker:

Nature: Sexual desire traced to genetics
WebMD: Sex Drive May Be Swayed by Genetics

Powered by Labrador CMS