Sommerferie mot dødsfall?

Færre dør på sensommeren verden over. Noen forskere tror sommerferien kan være en faktor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lang sommerferie kan virke gunstig på helsa. Det spekulerer i hvert fall et knippe forskere i. Det viser seg nemlig at dødsraten synker betraktelig på sensommeren og tidlig høst i en rekke land.

- Jeg tviler på at sommerferien alene spiller inn, sier forsker Helge Brunborg ved Statistisk sentralbyrå.

Færre dør i september

Forskere fra Alfa Institute of Biomedical Science i Marousi i Hellas har undersøkt dødsfall i løpet av en 60-årsperiode. Landene som inngår i studien er blant annet Hellas, Frankrike, Spania, Sverige, USA, Australia og Japan.

Resultatene viser at dødsraten går ned i flere middelhavsland i september måned. Nord Amerika og Sverige ligger på bunn i august, Japan hadde en nedgang i juli og Australia i mars. Mars måned regnes som sensommer i Australia.

Litt mindre varmt

Endringer i dødsfall sees ofte i sammenheng med ekstremt kaldt eller varmt vær. Det er mye som tyder på at det er helseskadelig å bli utsatt for både kulde og varme i lang tid.

- Den synkende andelen døde på sensommeren kommer nok av at den varmeste perioden er over, sier hovedforfatteren bak studien, Dr. Matthew Falagas, i en pressemelding.

Noe som er mindre diskutert blant forskere er sommerferiens mulige innvirkning på statistikkene. Forfatterne bak rapporten mener det kan spille inn.

- Et høyt inntak av D-vitaminer og mindre stress som følge av ferie kan virke gunstig på helsa, foreslår forskerne i studien som nylig publisert i Canadian Medical Association Journal.

Norge på bunn i juni

Helge Brunborg, forsker ved Seksjon for demografi og levekårsforskning i Statistisk sentralbyrå, kjenner ikke til den greske studien. Han vet heller ikke om det finnes tilsvarende studier for Norge

"Helge Brunborg."

- Det er ikke gjort så mange systematiske årsberegninger på dødsfall i Norge over tid. Men siste statistikk viser at fra januar 2007 til februar 2008 var det færrest som døde i juni måned.

- Det døde flest i januar 2008. Kvartalstall for årene 1990-2008 viser at det døde færrest i 3. kvartal (23,5 prosent) og flest i 1. kvartal (26,8 prosent), forteller Brunborg til forskning.no.

Komplekst årsaksbilde

Ifølge Brunborg var det trolig en tettere sammenheng mellom økte dødsfall og matbeholdning før 1800. Da matlageret tok slutt i mars og april, økte ofte dødeligheten.
- I dag er årsaksbildet mer komplekst. Lungebetennelse og influensa i desember og januar slår helt klart ut i høyere dødstall i vintermånedene.

- Har du noen tro på at sommerferien kan føre til færre dødsfall?

- Det er selvsagt logisk at et høyt inntak av D-vitaminer er gunstig for helsa. Og at mangel på lys og sol i vinteråret kan ha motsatt virkning.

- Men jeg stiller meg mer tvilende til at sommerferien ene og alene gir en bedre psyke som motvirker dødsfall.

- Jeg tror heller at natur og klima spiller inn. Hetebølgen i Frankrike for noen år tilbake tok for eksempel mange liv. Det er klart at det er tøft, særlig for gamle mennesker, å håndtere over 40 varmegrader.

- Dersom de eldste og svakeste dør på grunn av hete i sommermånedene, kan dette føre til at dødeligheten blir lavere når den varmeste perioden er over.

Viktig kunnskap

- Forskerne bak rapporten etterlyser nå ny forskning som kan forklare dødsratene. Hvorfor er det så viktig med slike studier?

- Med kunnskap er det lettere å gjøre noe. Vi kan be folk om å spise sunn kost og ta vitaminer, og skulle ferien spille inn, så er det viktig med nettopp ferie.

- Videre kan Folkehelsa være beredt med vaksiner og lignende, dersom de vet at det kommer epidemier med høy dødelighet.

Kulde er helsefarlig

I 2005 var det i alt cirka 15 flere dødsfall hver dag i Norge i januar, sammenlignet med sommermånedene.

Det er også gjort funn i Norge som viser at flere eldre dør av hjerte-karsykdom om vinteren enn på andre årstider.

For eldre over 60 år er sjansen for å dø av hjerte- og karsykdommer i snitt 22 prosent høyere i vintermånedene enn om sommeren. I enkelte år har tallene vært opp mot 50 prosent.

Referanse:

Matthew E. Falagas MD DSc, Drosos E. Karageorgopoulos MD, Lambros I. Moraitis, Evridiki K. Vouloumanou MD, Nikos Roussos MD, George Peppas MD, Petros I. Rafailidis MD MSc: Seasonality of mortality: the September phenomenon in Mediterranean countries.; CMAJ 2009.

Powered by Labrador CMS