De to galaksene sees til høyre i bildet. De er på vei inn i hverandre og det kommer de til å være i lang tid framover.

Her krasjer galaksene med hverandre

Den astronomiske kollisjonen tar laaaaaaang tid. Galaksen vår kommer også til å møte samme skjebne.

Disse to galaksene er midt i en kollisjon med astronomiske proporsjoner. 

De er så langt unna at denne kollisjonen ikke har noe å si for oss, men kollisjonen kan gi oss et glimt inn i en svært fjern framtid - når vår egen galakse kolliderer med Andromeda. 

Galaksene det er snakk om har ikke ordentlige navn, men de kalles NGC 6040 og LEDA 59642. 

Selve kollisjonen foregår 570 millioner lysår unna oss i retning stjernebildet Herkules. En kollisjon høres svært dramatisk ut, men dette er noe ganske annet enn det vi tenker på som en kollisjon. 

I ekstremt sakte film

Disse to galaksene inneholder sannsynligvis flere hundre milliarder stjerner, som vår egen galakse, Melkeveien. 

Svært mange av disse stjernene kan ha sine egne solsystemer med planeter, så disse galaksene kan sees på en helt gigantisk ansamling stjerner, planeter, støv og mørk materie, som forskere fortsatt ikke vet hva er for noe. 

Og disse galaksene er altså på vei inn i hverandre. Ingen vet hvor lang tid dette tar, men det tar usannsynlig mye tid. Minst flere hundre millioner år, ifølge NASA. 

Akkurat hva som skjer med disse to galaksene, er heller ikke kjent. De kan gå inn i hverandre og blande seg med hverandre og etter hvert danne en ny kjempegalakse. 

Det er ekstremt liten risiko for kollisjoner slik vi tenker på dem, altså at individuelle stjerner eller planeter krasjer inn i hverandre. 

Andromeda-galaksen slik den kan sees med teleskop fra jorden i dag. Den er på vei mot oss i en rasende fart, mer enn 100 kilometer i sekundet. Men den er veldig langt unna.

Andromeda-krasj

Vi har en egen galakse-kollisjon i vår svært fjerne framtid. Melkeveien og Andromeda-galaksen kommer til å kollidere med hverandre om rundt fire milliarder år. 

Andromeda-galaksen er en mye større galakse enn Melkeveien, og den inneholder sannsynligvis mer enn tusen milliarder stjerner. Den er på vei mot oss.

Men kollisjonen er så lenge til at sola vil skinne mye kraftigere enn i dag, mer enn 40 prosent, ifølge magasinet Universe Today. 

Det vil gjøre jorda så varm at den blir ubeboelig, men om det fortsatt finnes mennesker i solsystemet, er det ikke sikkert at de vil merke kollisjonen i det hele tatt. 

Selv om galakser ser tette og solide ut på lang avstand, som i kollisjonen i bildet over, er det fortsatt helt uhåndterlig langt mellom hver stjerne. Det er mer enn fire lysår til vår nærmeste stjernenabo, Proxima Centauri. 

Romsonden Voyager 1 vil bruke mer enn 73.000 år på å nå vår nærmeste stjernenabo, ifølge NASA. 

Det er altså så langt mellom hver stjerne i både Melkeveien og Andromeda at en faktisk kollisjon mellom stjerner er ekstremt usannsynlig, ifølge magasinet Astronomy. 

Her er Andromeda-galaksen redigert inn i nattehimmelen slik vi kjenner den fra jorden. Slik kan det altså se ut om nær fire milliarder år, hvis det er noen som kan observere kollisjonen.

Hvis solen vår hadde vært på størrelse med en ping-pong-ball, ville den nærmeste stjernen vært mer enn 1000 kilometer unna, ifølge magasinet. Det gir et bilde på hvor usannsynlige kollisjoner vil være i vår del av galaksen. 

Men hvis det hadde vært mulig å observere nattehimmelen i tiden rundt kollisjonen, ville det nok vært et fantastisk skue. 

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS