Mystisk Mars-måne

Det europeiske romfartøyet Mars Express har sendt tilbake til jorda et svært godt bilde av planeten Mars' måne Phobos. Bildet skal være det mest detaljerte som hittil er tatt, melder BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet er tatt på rundt 200 kilometers hold og viser den siden av Phobos som vender inn mot Mars. Vitenskapsmenn håper bildet skal gi nye opplysninger om «grøftene» på Phobos, heter det på den britiske rikskringkastingens nettsider.

Disse «grøftene» eller «rillene» er fordypninger som strekker seg fra Mars-månens ekvator til dens nordpol. Phobos, som henter sitt navn fra det greske ordet for frykt, er den største av de to månene som går i bane rundt Mars.

Phobos er låst i en såkalt dødsspiral, det vil si at den går i en bane der den gradvis trekkes inn mot Mars’ overflate. I dag gjør Phobos tre omløp rundt Mars per dag, men den synker langsomt ned mot planeten og vil kollidere med den om noen millioner år.

Vitenskapsfolk er uenige om hvordan Phobos oppsto. Noen mener den er en asteroide som kom så nær Mars at den ble «fanget» inn i en bane, andre tror at både Phobos og søstermånen Deimos er rester av en gigantisk tidligere måne som er gått i oppløsning.

(NTB)

Powered by Labrador CMS