Klarte å reparere solcellepanel

Den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang og hans kollega Robert Curbeam klarte tirsdag å reparere et ødelagt solcellepanel under sin siste spasertur i rommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Det ødealgte solcellepanelet er reparert. Her ses Christer Fuglesangs kollega Bob Curbeam i arbeid. Foto: NASA TV "
Dermed har de fullført «Discovery»-ekspedisjonens oppdrag på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Fuglesang og kollegaen Robert Curbeam startet romvandringen mandag kveld norsk tid for å reparere det ødelagte solcellepanelet, ifølge NASA.

Det var meningen at arbeidet skulle ta fire og en halv time, men panelet var så gjenstridig at det gikk nesten sju timer før de var ferdig.

Jobben til de to astronautene var å tvinge panelet til å folde seg sammen etter at det første forsøket på å få til dette mislyktes onsdag. De måtte riste og bende på panelet og banke forsiktig på det med verktøy de hadde med seg ut.

NASA vedtok lørdag å la mannskapet på «Discovery» gjøre en ekstra og ikke planlagt tur ut av romferja for å gjøre ferdig reparasjonen.

Det var «Discovery»-ekspedisjonens fjerde tur ut, og Curbeam har vært med på dem alle. På grunn av den ekstra romvandringen er romferjas landing på jorda utsatt med et døgn, til fredag.

(NTB)

"Her er Christer Fuglesang i aksjon i forbindelse med arbeider på den internasjonale romstasjonen, ISS. Foto: NASA."Powered by Labrador CMS