Keeperen kan dirigere ballen

Hvis en dommer blåser straffe i serieåpningen i Tippeligaen i dag, kan det lønne seg for målvakten å ikke stille seg midt i målet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunnen er følgende: sjansen øker for at straffeskytteren prøver å plassere ballen i hjørnet med mest plass, viser en vitenskapelig artikkel publisert i det amerikanske tidsskriftet Psychological Science.

En sårt tiltrengt mulighet for målvakten til å styre utfallet, altså. For det er ikke bare enkelt å være keeper i slike situasjoner.

Hvis vi ser bort fra straffesparkkonkurranser, redder målvakter bare rundt 18 prosent av straffesparkene i fotball, ifølge bakgrunnsinformasjonen i artikkelen.

Ingen bevisst strategi

Professorene Rich W. S. Masters, John van der Kamp og Robin Jackson ved University of Hong Kong har studert 200 straffespark, som inkluderer kamper fra VM, EM, Afrika-mesterskapet og UEFAs mesterliga.

De fant ut at målvaktene i 96 prosent av tilfellene stod plassert litt til høyre eller til venstre for midten av målet, i gjennomsnitt 9,95 centimeter.

Men det var ingen sammenheng mellom hvor i målet keeperne stod, og siden de kastet seg til, så målvaktene hadde ikke plassering som en bevisst strategi, ifølge artikkelen. (94 av 197 tigersprang gikk faktisk til siden med minst plass!)

Minst 10 prosent

Forskningen til de tre professorene forteller at den optimale plasseringen fra midten i målet ligger ett sted mellom seks og ti centimeter.

Da skal forskjellen være lite åpenbar for utespilleren, og det er minst 10 prosent større sjanse for at vedkommende retter skuddet mot den delen av målet med mest plass, viser forskernes resultater.

Dette kan være noe å tenke på for for både tippeliga- og bedriftslagskeepere. De har altså en viss mulighet til å så styre skuddet dit de ønsker - og kanskje bli dagens helt ved å gjøre en praktredning?

Midt i mål?

Om det faktisk blir flere strafferedninger av en bevisst plasseringsstrategi, kan man undersøke senere, når keepere eventuelt har begynt å benytte seg av slike metoder.

Uansett er det mange faktorer som spiller inn ved straffespark. Noen ganger kan den beste løsningen for skytteren være å kline ballen midt i mål. Mange keepere slenger seg jo til den ene eller andre siden, rett før ballen forlater krittmerket.

En annen mulighet er selvsagt å bli stående helt stille i målet. Det er nok av dem som bare lukker øynene og dundrer ballen midt på mål…

Referanse:

Rich S. W. Masters, John van der Kamp, Robin Jackson. Imperceptibly Off-Center Goalkeepers Influence Penalty-Kick Direction in Soccer. Psychological Science, mars 2007.

Powered by Labrador CMS