Det som skal være kroppens naturlige sovemedisin - hormonet melatonin - økte da folk sov eller slappet av under såkalte vektdyner. Det viser en ny svensk studie.

Sover vi bedre med tunge dyner?

Ja, skal vi tro svenske forskere. De har testet søvnhormon-nivået til de som sov med vektdyner.

Tunge dyner blir allerede brukt i behandling for å bedre søvn, lindre angst, kroppslig uro og stress.

På Oslo universitetssykehus blir de blant annet brukt av barn og unge med utviklingshemming, autisme eller ADHD.

Men hva med de av oss uten spesielle diagnoser, men som rett og slett bare sliter med å sove om natten?

Det kan nemlig være farlig med for lite søvn, for eksempel eldes kroppens celler altfor raskt hos folk som sover for lite, og folk blir syke av det.

Det er en del vi ennå ikke vet om søvnløshet og hvorfor noen sliter mer enn andre. Men en studie fra Trondheim i 2019 viser at de med innsovnings­problemer, har mest angst.

Så hva kan hjelpe de urolige som ikke får sove?

En ganske tung dyne, skal vi tro svenske forskere.

Ville sjekke melatonin og oksytocin

Forskerne, som jobber ved Uppsala universitet i Sverige, ville teste hvordan nivåene av søvnfremmende og antistresshormoner som melatonin og oksytocin påvirkes av å sove under såkalte vektdyner.

En vektdyne er altså en tung dyne. Det som gjør den tung, er enten kjetting eller kuler av glass eller tung plast, som er sydd inn i dyna. De kan veie alt fra fem til 12 kilo.

Tanken er at en slik dyne skal hjelpe deg med å sove bedre – og få en roligere søvn hele natten. Den skal få deg til å kjenne deg trygg, omfavnet og gi deg økt ro om natten.

Forskerne ville også teste om disse vektdynene påvirket produksjonen av stresshormoner som kortisol og om personene ble mindre stresset av å bruke dem.

De samlet derfor 26 unge menn og kvinner som alle ble bedt om å gi gjentatte spyttprøver mens de sov eller hvilte under en vanlig dyne eller en vektdyne.

Vektdynene som ble brukt, veide 12 prosent av testpersonens kroppsvekt.

Kroppens naturlige sovemedisin

Studien viste at deltakerne fikk høyere nivåer av hormonet melatonin under vektdynene.

Melatonin har lenge vært kjent som kroppens naturlige sovemedisin – hjernen skiller ut hormonet om kvelden og gjør oss søvnige.

Hormonet produseres naturlig i kroppen, men finnes også i medisiner som kan brukes som sovemiddel for å normalisere døgnrytmen.

Det er viktig å nevne at forskere ikke er skråsikre på effektene melatonin på oss mennesker, særlig blant ungdom, ifølge denne saken på forskning.no.

Hvorfor sover noen bedre med vektdyner?

Det viste seg altså at hos de som brukte vektdyne, økte melatoninnivået i spyttet med 30 prosent.

Men forskerne så ingen forskjeller i nivåene av de andre stoffene oksytocin og kortisol.

De nye funnene sammenfaller med tidligere forskning på vektdyner, som også har vist at folk sover bedre med tunge dyner.

Målet for den nye studien var derimot å bidra til en forklaring på de underliggende faktorene til at noen føler at de sover bedre under en vektdyne, uttaler forskerne bak studien i en pressemelding.

Det er likevel verdt å nevne at den nye studien ble utført på et relativt lite antall personer: 26 personer er ikke spesielt mange. I tillegg undersøkte forskerne kun den umiddelbare effekten av vektdynen, ikke langtidseffekten av dem.

Derfor mener forskerne selv det er behov for større studier for å fastslå sammenhengen mellom melatonin-nivåer og søvn med mer sikkerhet.

– Spennende forskning

Professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen er ekspert på søvn og søvnforstyrrelser.

Han har tatt en titt på den nye studien og sier til forskning.no at det er spennende med god forskning på dette feltet. Og den svenske forskningsgruppen er solid, mener han.

– Men det finnes for få studier til at jeg kan anbefale slik behandling til folk som sliter med søvn, påpeker han.

– Det finnes jo tross alt bedre dokumenterte behandlingsformer, som iallfall bør anbefales først.

Da mener han blant annet kognitiv atferdsterapi for insomni, altså søvnløshet. Det er en form for psykologisk samtalebehandling som skal hjelpe folk til å endre tankemønstre, som igjen kan påvirke problemene med å få sove.

– Dette har godt dokumentert effekt gjennom mange studier, sier han.

Bjørn Bjorvatn er professor ved Universitetet i Bergen.

Hvordan føles det å sove med vektdyner?

Bjorvatn mener likevel funnet til de svenske forskerne er interessante, det at søvnhormonet melatonin øker.

– Men minst like viktig vil det være å høre hva pasientene føler etter å bruke slike vektdyner, sier han.

Føler de seg roligere, tryggere, mer søvnige, for eksempel?

– Så jeg er enig med forskerne: mer forskning er nødvendig, sier han.

Hva er en vektdyne?

Vektdynene blir allerede brukt i dag i behandling mot søvnvansker, stress og angst ved Oslo universitetssykehus.

Trine Lise Bakken, som er professor ved OUS, mener det er mange som har godt av vektdyne i behandling.

– Felles for pasientene er at de har uro i kroppen eller angst, og at de mangler god selvregulering av følelseslivet. Det er ikke et behandlingstilbud som står seg alene, men det er et supplement til annen oppfølging og kan redusere både medikamentbruk og tvang. I så måte kan det bety mye for pasientene, både i form av opplevd trygghet og fordi det er brukerstyrt, sier Bakken i denne saken på sykehusets egne nettsider.

Hun har selv erfart den beroligende effekten en vektdyne kan ha på en pasient og forteller om en gutt med autisme som opplevde bare indre ro når han lå i badekaret under vann.

– Det ga åpenbart en del ulemper å være nedsenket i vann store deler av dagen, så vi bestemte oss for å prøve vektdyne i stedet. Det ga god effekt, og pasienten ba selv om å få dyne i tiden etter.

Referanse:

Elisa Meth m.fl: A weighted blanket increases pre-sleep salivary concentrations of melatonin in young, healthy adults. Journal of Sleep Research. 2022. DOI: 10.1111/jsr.13743;

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS