Joda, størrelsen teller faktisk

Jenter synes menn med stor penis er tiltrekkende. Men digert understell hjelper ikke alltid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Det er den evige diskusjonen: Hvor mye har egentlig størrelsen på de edlere delene å si når damene feller dommen over potensielle partnere?

Det er et faktum at menneskemannens snabel er relativt stor i forhold til kroppen, for eksempel sammenlignet med andre primater. Hvorfor det?

Har den blitt sånn over årtusenene fordi kvinnene har foretrukket karer med kraftige køller? Menneskepenisen dingler i hvert fall synlig nok til at fortidas damer kunne bedømme godset før valget falt.

Australske forskere ville undersøke problemstillingen skikkelig. Og resultatene bekrefter vel guttas bekymringer:

Størrelsen teller faktisk temmelig mye. Men urettferdig nok, stort sett for fyrene som har et attraktivt utseende fra før.

Høyde, skuldre og penis

Joda, det er gjort noen få studier av foretrukken penisstørrelse før, skriver forsker Brian S. Mautz og kollegaene i forskningsartikkelen, som ble publisert i siste nummer av PNAS.

Resultatene har imidlertid spriket. Dessuten har det dreid seg om spørreundersøkelser hvor kvinnene måtte oppgi hva de likte til forskerne. Her kan både selvsensur og press fra samfunnet ha påvirket svarene. 

For å unngå sike feilkilder, lot Mautz og co 105 damer møte ei rekke nakne menn, gjengitt i naturlig størrelse med slapp penis. De datagenerte figurene dreide fra side til side så testpersonene fikk et godt overblikk over kroppene.

Mennene varierte på tre måter: Ulik høyde, ulikt forhold mellom hofter og skuldre og altså, ulik lengde på utstyret.

Hver kvinne skulle vurdere 53 figurer med en tilfeldig sammensetning av disse tre variablene. Deltagerne fikk ikke vite hvilke trekk forskerne ville undersøke. Damene var dessuten alene under testen og svarene var anonyme.

Like viktig som høyde

Det viste seg, ikke overraskende, at både høyde og kroppsfasong hadde mye å si for hvor attraktive de mannlige figurene var. Mange tidligere studier har vist at damene ofte foretrekker høyere menn og fyrer med brede skuldre i forhold til hoftene.

Kroppsfasongen hadde mest å si, men resultatene antyder at størrelsen på lillemann kan være like viktig som høyde, skriver forskerne.

Det hele blir imidlertid en smule uoversiktlig fordi de tre trekkene ikke er uavhengige av hverandre.

Kombinasjonen var viktig

Mens modellene med ganske smale skuldre i forhold til hofter ble ansett som lite attraktive selv med diger penis, skåret bredskuldrede fyrer temmelig bra uansett underdel.

Til gjengjeld så altså penisen ut til å gjøre stor forskjell på attraktiviteten til menn med varierende høyde.

En middels høy fyr på 1,75 kunne gå fra temmelig lite attraktiv til riktig så heit med økende lengde på snabelen.

Bare de aller laveste modellene fikk null uttelling for en diger penis, viser forskernes diagrammer.

En liten penis kunne derimot trekke en høy mann ned og gjøre ham relativt lite tiltrekkende til tross for høyden.

Kanskje handler det om at en ganske liten snurrebass ser litt stusselig ut på en høy kropp, spekulerer forskerne. Eller at jentene anser det å være lav som såpass lite stas at selv stort utstyr ikke veier opp?

Kan ha sørget for stor penis selv

Mautz og kollegaene konkluderer uansett:

- Våre resultater strider direkte imot påstander om at penisstørrelse er uviktig for de fleste kvinner.

Og det har jo en del å si for spørsmålet om hvorfor menneskemannens edlere utstyr er såpass svært som det er. Denne undersøkelsen er enda et hint om at det kan ha vært damene selv som sørget for saken igjennom evolusjonen, skriver forskerne.

Hva resultatene har å si for dagens kvinner og menn, er en annen sak.

Det er som oftest en del andre kriterier enn kroppen som spiller inn på oppfatningen av medlemmene av motsatt kjønn.

Og i den grad det går an å omsette erfaringer med forsøkskvinner og datamenn til virkelige møter mellom kjønnene, vil de australske forskernes resultater kanskje bety omtrent som følger:

Digert utstyr kan muligens gi noen ekstrapoeng. Men det hjelper ikke med stor snurrebass, om du ikke også er slank og/eller høy.

På den annen side er det vel de færreste fruer som får tatt knerten i øyesyn før de er havnet i halmen.

Referanse:

B. S. Mautz, B. B. M. Wong, R. A. Peters & M. D. Jennions, Penis size interacts with body shape and height to influence male attractiveness, PNAS Early Edition, 8. april 2013.

Powered by Labrador CMS