Er du en Scrooge eller en samaritan?

Kutter du ut smykker og sportsutstyr i år, og går for alternative julegaver som ei geit til en fattige familie?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Personligheten kan avgjøre hvor mye vi gir til veldedighet og andre gode formål, viser ny undersøkelse.

Ebenezer Scrooge i Charles Dickens’ berømte A Christmas Carol (1843) tilhører mildest talt et ytterpunkt på skalaen.

Til å begynne med vil han verken omfavne julen eller være det minste gavmild. Andre gir “så det svir”, som det heter. Hvem er de som gir?

Omtanke

I et utvalg på nær 1 000 personer, var det oftest folk med en “sosial” personlighet (som eksempelvis har en tydelig omtanke for omgivelsene) som ga til blant annet organisasjoner i utviklingsland.

52 prosent av personene med slike uselviske personlighetstrekk åpnet lommeboken, viser forskningsarbeidet, som forskere fra University of Kent i England står bak.

Samtidig mente 42 prosent av de med en individualistisk preget personlighet at de hadde noe å avse, mens bare 21 prosent av de med konkuransepreget personlighet ga penger.

Appellere til rettferdighetsfølelse

Totalt sett var det de mindre egennyttig innstilte som ga mest til forskjellige typer veldedige formål og ideelle og humanitære organisasjoner - som innen helse, miljø, utdanning/forskning og kunst/kultur.

Ifølge et presseskriv fra universitetet åpner forskningsteamets funn muligheten for at donsjoner kan forsterkes - ikke bare ved å appellere til empatien hos folk (innlevelse i en annen persons følelser).

Det kan også gjøres ved appellere til rettferdighetsfølelsene (at alle fortjener like sjanser i livet).

- Kanskje gi dem små presanger

Mark Van Vugt, professor i sosialpsykologi og ekspert på altruisme, sier at forskerne håper at organisasjoner som hjelper syke og fattige i humanitære kriser, eller i vanskelige perioder som julen, vil dra nytte av forskningen:

- Ikke alle er en Scrooge, og det er mange samaritaner rundt omkring.

- Kunsten er å få folk med individualistiske og konkurransepregede personligheter til å gi mer penger til gode formål, kanskje ved å gi dem små presanger, sier Van Vugt i presseskrivet.

Ebenezer Scrooge snudde om, ikke fordi han fikk gaver, men noen litt spesielle besøk. Her kan du bedrive litt førjulslesning om Charles Dickens, og finne mer info om herr Scrooge.

Referanse:

Paul Van Lange, et al. From games to giving: social vale orientation predicts donations to noble causes. Basic and applied social psychology, 29(4), 375-384.

Powered by Labrador CMS