Cruiseturister bruker minst

Det blir stadig flere cruiseanløp på Vestlandet. Men cruiseturistene legger kun fra seg halvparten av det campingturistene gjør i kroner og ører, etter at boutgiftene er trukket fra.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet cruiseturister har tidoblet seg i løpet av de siste 30 årene på verdensbasis. Men cruiseturistene bruker minst penger av alle turistgrupper når de er på land. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Cruiseturisme-studien

I undersøkelsen spurte forskerne turister i Bergen fra syv om morgenen til ti om kvelden om hvor mye penger de har brukt under oppholdet og hvor mye de har tenkt å bruke. Undersøkelsen foregikk på steder som Fløyen, Fisketorget og lignende.

Studien ble utført i 2010, 2011 og 2012. I 2010, var det 1891 respondenter hvorav 165 cruisepassasjerer. I 2011 var tallene henholdsvis 2478 og 388. I 2012 var tallene 4002 og 756.

Turistene ble delt opp i ulike kategorier etter hvor de overnattet siste natt

Turistenes utgifter ble delt opp i ti ulike kategorier som kafé/restaurant, bar/pub, mat kjøpt i butikk, sightseeing, lokal trasport, annen transport, shopping, konserter, museer, eller «annet»

Bergen mottok 264 cruiseskip i 2011 og 320 i 2012 ifølge Bergen om omland havnevesen.

I løpet av de siste årene har det kommet færre utenlandske turister til Vestlandet. Andelen cruiseturister har derimot økt.

Men dette betyr lite for økonomien til havnebyene, ifølge en turiststudie fra Universitetet i Bergen.

– Campingturister legger fra seg dobbelt så mye som cruiseturistene, og da regnes ikke campingutgiften med, sier professor Svein Larsen ved Institutt for samfunnspsykologi.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Tourism Management Perspectives.

Bruker minst

Larsen har studert hvor mye penger cruiseturister legger igjen på land. I løpet av de tre siste somrene har han intervjuet i overkant av 8000 turister, hvorav 1300 var cruisepassasjerer.

– Resultatet er entydig. Cruiseturistene bruker minst penger av alle typer turister, sier Larsen.

Studien viser at cruiseturister bruker i gjennomsnitt rundt 300 kroner dagen på land. Mellom 20 til 40 prosent  går aldri i land. Halvparten av de som går i land bruker under 250 kroner.

Til forskjell bruker camping- og vandrehjemsturister det dobbelte. Vanlige familieturister som bor på hotell bruker mest, med rundt 1000 kroner per dag i gjennomsnitt. Dette er i tillegg til hva de betaler for hotellovernattingen.

Ny masseturisme

Larsen tror at den lave pengebruken blant passasjerene skyldes lave cruisepriser med all inclusive. Et seksdagers cruise koster i noen tilfeller ikke mer enn 220 euro.

Samme reise og opplevelser som man får med et  cruise koster gjerne det mangedobbelte  med fly og individuelt opplegg.

– Cruise er den nye masseturismen. Turistene går mette i land og får kjøpt alt de trenger om bord, sier Larsen.

I tillegg er cruiseselskapene nødt til å tjene penger. De slipper ikke turistene på land i mer enn åtte timer om gangen.

Ikke bærekraftig

Svein Larsen. (Foto: UiB)

De eneste som tjener på økt cruisetrafikk er havnevesenet, og kanskje guider og cruiseservice-bransjen. Få midler kommer offentlige toalett, butikker eller turistattraksjoner til gode, ifølge Larsen.

Han mener at kommunene bør tenke annerledes om turisme.

– Kanskje kommunene burde satse på mer bærekraftig turisme. Unge folk og familier legger igjen mye penger. Cruiseturister går heller på gratismuseer enn på Akvariet, sier Larsen.

Cruiseturistene bruker mest penger på kafebesøk, sightseeing og shopping med 50 kroner i hver kategori.

– Dette er ikke bærekraftig turisme. Køene blir lange når cruiseturistene kommer i land, men de legger ikke mye igjen, sier Larsen.

I tillegg viser en rekke nyere studie at cruisenæringen kan ha negative miljøkonsekvenser.

Referanse:

Larsen m.fl.: Belly full, purse closed: Cruise line passengers' expenditures, Tourism Management Perspectives, Volume 6, April 2013, Pages 142–148, doi: 10.1016/j.tmp.2013.02.002.

Powered by Labrador CMS