Tjukk av nattmaten

Kald lasagne fra kjøleskapet kan være selve matlykken etter en kveld på byen. Men nattsnacksen kan gjøre deg rundere enn du tror, ifølge ny forskning. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Nattlige besøk i kjøleskapet kan gi deg uønsket pondus. (Foto: iStockphoto)"

Ikke nok med at du må gå rundt å huske på at sukkertøy og bløtkake er nei-mat, mens squash og linser er ja-mat.

En ny studie fra Northwestern University i Chicago antyder at også tidspunktet for måltidet kan påvirke vektøkningen mer enn man skulle tro.

Mange har kanskje fått tips om at det er lurt å holde en viss avstand til kjøkeskapet i timene før sengetid hvis man er på slankern. Men hvorfor?

Den nye studien peker ut kroppens naturlige døgnrytme som den viktigste faktoren.

Nattlige fristelser

- Hvorfor eller hvordan et menneske legger på seg er svært komplisert, men det er tydelig at det er mer enn kalorier inn og kalorier ut.

- Vi tror noen faktorer er under døgnrytmens kontroll. Bedre planlegging av tidspunktet for måltidene, som også vil kreve en atferdsendring, kan være et viktig for å bremse det økende antallet av overvektige, sier Fred Turek.

Han er professor i nevrobiologi, og sjef ved Center for Sleep and Circadian Biology ved Northwestern University.

Han og kollegaene serverte et solid og fettholdig måltid til en gjeng mus, i tiden på døgnet da dyra hadde sine naturlig våkne timer.

Deretter ga de den samme føden til en annen gruppe mus, i perioden da disse normalt pleide å snorke søtt, hvis det ikke hadde vært for den fristende maten.

Etter seks uker hadde nattfråtserne i gjennomsnitt lagt på seg over dobbelt så mye som de andre musene.

Overvektige skiftarbeidere

Det var den høye andelen overvektige blant mennesker som jobber nattevakter, som fikk forskerne til å sette i gang forsøket.

Utgangspunktet for forskningen er at døgnrytmen påvirker når vi spiser, sover og føler oss kvikke, og at den også kan påvirke energiforbruket vårt.

- Timeplanen til skiftarbeiderne tvinger dem til å spise på tidspunkter som kommer i konflikt med den naturlige kroppsrytmen deres, sier forskerne.

De vil nå jobbe videre med å finne ut mer om mekanismene på molekylnivå, som gjør at nettopp en fråtsekule under månen kan få beltet til å stramme ekstra hardt.

Kilder:

Pressemelding fra Northwestern University: That Late-Night Snack: Worse than you think
 

Powered by Labrador CMS