Nobelpris for forskning på immunsystemet

Nobelprisen i kjemi er tildelt israelerne Aaron Ciechanover og Avram Hershko og amerikaneren Irwin Rose.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne har bidratt til økt kunnskap om det menneskelig immunsystem, og gitt oss viktig verktøy i kampen mot en lang rekke sykdommer, som kreft og nevrologiske sykdommer, uttaler juryen.

De tre får prisen for sitt banebrytende arbeid med proteiners sammensetning, og spesielt oppdagelsen av hvordan menneskekroppen peker ut og ødelegger uønskede proteiner for å beskytte kroppen, opplyste det svenske vitenskapsakademiet onsdag.

Takket være pristakernes innsats er det blitt mulig på molekylært nivå å forstå hvordan cellen kontrollerer en rekke prosesser gjennom å bryte ned visse proteiner, men ikke andre.

Farlige sykdommer

Når proteinnedbrytningen ikke fungerer som den skal, blir vi syke. Livmorkreft og den alvorlige lungesykdommen cystisk fibrose er to eksempler. Prisvinnernes oppdagelse gir muligheter til å utvikle medisiner mot disse og andre sykdommer.

Prisen på ti millioner svenske kroner gis for en innsats som omtales som et «dødskyss» til skadelige proteiner. Deres forskning er et meget viktig bidrag til å forstå kroppens immunsystem, fastslår akademiet.

Svært glad

Prisvinner Aaron Ciechanover ble helt omtumlet da han fikk beskjeden om at han og hans landsmann var tildelt nobelprisen.

- Jeg kommer ikke til å være meg selv på en god stund, utbrøt Ciechanover. Ciechanover sier at prisen vil være en svært kjærkommen støtte for de lavtlønte israelske forskerne - og for israelsk forskning som sådan.

- Jeg har aldri tenkt på penger. Vi får svært lave lønninger i Israel. Dette er mer en ære for Israel enn for meg selv. At et så lite land kan få til noe slikt, sa han. Ciechanover understreket at forskningen vil få stor praktisk nytte i form av utvikling av nye medisiner, mot blant annet kreft.

(NTB)

Powered by Labrador CMS