Ifølge SSBs prognoser vil boligprisene fortsette å falle i første halvår, for deretter å flate ut i andre halvår og gi en nedgang i boligprisene for 2018 på 2,8 prosent. (Illustrasjon: Per Byhring)
Ifølge SSBs prognoser vil boligprisene fortsette å falle i første halvår, for deretter å flate ut i andre halvår og gi en nedgang i boligprisene for 2018 på 2,8 prosent. (Illustrasjon: Per Byhring)

Forskere avdekker skattejuks blant rike i Skandinavia

De aller rikeste i husholdningene i Skandinavia har unndratt mer enn 30 prosent av den skatten de skulle ha betalt, viser en ny studie.

– Det er overraskende at så mye som halvparten av pengene som er gjemt bort for å unngå skatt i utlandet tilhører de tusen rikeste husholdningene i Skandinavia.

Det sier Annette Alstadsæter, professor ved Handelshøyskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), til SVT.

Sammen med forskerkolleger ved Københavns Universitet og UC Berkley har hun forsket på skatteunndragelse i Norge, Sverige og Danmark. 

De rikeste unndrar mest

Fram til nå har mange forskere trodd ut fra at en stor del av skatteunndragelsen handler om små foretak som jukser. Denne studien viser noe annet.

– Det er de rikeste som unndrar skatt i størst utstrekning, sier Alstadsæter til SVT.

Forskerne har kombinert bruk av data fra bankkontoer i Sveits i den såkalte Swissleaks med informasjon fra Panama-dokumentene og annen informasjon som kommer fra skattemyndighetene.

Gjelder nesten alle kontorene i Sveits

Ifølge forskerne har tre prosent av befolkningen som helhet unndratt skatt som skulle vært betalt. Med stigende inntekt øker andelen som jukser på skatten. Denne muligheten får de rikeste fordi det er mulig å gjemme penger i utlandet. 

Nesten alle de sveitsiske bankkontiene brukes til skatteunndragelse, finner forskerne. Dette har de funnet ut gjennom å sammenlikne bankopplysninger i Swissleaks med personers selvangivelser i Norge og Danmark.

– Man pleier å si at det ikke er ulovlig å ha en bankkonto i Sveits. Men nå viser det seg at 95 prosent av kontoene ikke er med i folks selvangivelser. Det betyr at det handler om skatteunndragelse, sier Alstadsæter til SVT.

 

Powered by Labrador CMS