Aldring er en helt naturlig prosess, men sigaretter og alkohol ser ut til å fremskynde den. (Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock / NTB scanpix)

Tobakk og alkohol koblet til alderstegn

For første gang kobler forskere røyking og alkoholinntak med synlige alderstegn – men falmende ungdom er det minste problemet.

Kanskje har du hørt rykter om at tobakk og alkohol gir deg mer rynker.

Det kan være noe i det, viser en ny studie.

At forskerne fant et kobling, er de ikke overrasket over:

– Særlig røyking er forbundet med nærmest alle sykdommer i universet, sier Janne Schurmann Tolstrup, som er forskningssjef ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og én av forskerne som står bak studien.

Forteller om det indre

Heller ikke Charlotta Pisinger er overrasket over resultatene. Hun er forskningsoverlege og tar doktograden ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed ved Region Hovedstaden.

Også hun fremhever særlig røyken som syndebukk.

– Alle røykere går og sier til seg selv: «Det kan godt hende at andre tar skade av det, men det gjelder ikke meg. Jeg har en bestefar som røykte og ble 100 år.» Vi elsker å lyve for oss selv. Hvis man kan se alderstegnene utenpå kroppen, må man innse at det også ser slik ut på innsiden, sier Pisinger.

4 alderstegn undersøkt

Bakgrunnen for studien er ifølge forskerne at spesielt røyking, og i mindre grad alkohol, er kjente risikofaktorer for blant annet hjerte/kar-sykdommer og tidlig død.

Samtidig er noen spesielle ytre alderstegn på kroppen sterkt forbundet med nettopp denne typen helseproblemer. Og det dreier seg ikke om smilerynker, men om fire helt spesifikke aldringstegn:

  • A+B: Bare mennene: Mønsteret i hårtap på hodet
  • C: Øreflipp-fure: En diagonal fold eller rynke i huden på øreflippen
  • D: «Arcus corneae»: En hvit eller grå «melkeaktig» ring i hornhinnens ytre kant
  • E: «Xanthelasmata»: Gul-oransje flekker på øyelokket eller øyekroken​
Tvillingstudier har ifølge Charlotta Pisinger tidligere vist at personer som røyker, eldes raskere. En del av svaret gjemmer seg kanskje i lengden av telomerer og telomerenes evne til å reparere seg selv. Telomerer er endene på kromosomene våre, og de slites ned i takt med at vi blir eldre. (Foto: stockcreations / Shutterstock / NTB scanpix)

Kan si noe om sykdom

Forskerne ville undersøke om de også kunne se en direkte sammenheng mellom røyking, alkohol og disse alderstegnene.

– Vi gjør det ikke for å se om man blir vakker eller stygg av å røyke og drikke. Grunnen til at det er interessant, er at de som viser disse tegnene tidlig, har større risiko for hjerte/kar-sykdommer, forklarer Janne Schurmann Tolstrup.

En høykvalitetsstudie

Før forsøkspersonene ble sjekket for de fire alderstegnene, svarte de på spørsmål om bruk av alkohol og tobakk, samt fysisk aktivitetsnivå og om de hadde visse sykdommer.

Forsøksdeltakerne kom fra den såkalte «Østerbrogruppen». Gruppen består av et tilfeldig utsnitt av Danmarks befolkning som i 1976 meldte seg til Copenhagen City Heart Study. Det er en langvarig studie av hjerte/kar-sykdommer.

Siden 1976 har forsøksgruppen blitt undersøkt med noen års mellomrom. Den gjennomsnittlige tidsperioden er 11,5 år.

Dermed er kvaliteten på datagrunnlag helt topp, ifølge Charlotta Pisinger:

– Det er en veldig god studie fordi de har sett på så mange mennesker, fulgt dem over lang tid og gjort de relevante analysene, mener hun.

Vanskelig å bevise en sammenheng

Om det faktisk er tobakken og alkoholen som er skyld i tidlige alderstegn, kan ikke studien vise helt sikkert.

Studien viser bare en såkalt korrelasjon, eller «samvariasjon». Les mer om korrelasjon og kausalitet.

Én av svakhetene ved studien er at forsøkspersonene selv forteller om forbruket sitt. Det er ikke alltid opplysningene som folk selv innrapporterer i studier, er helt riktige.

Studien ser ifølge Charlotta Pisinger heller ikke på andre faktorer som kan ha fremskyndet aldringen, som miljøet personene har vokst opp i eller om de har hatt psykiske traumer. 

Rynker er ikke farlig

Synlige alderstegn kan komme «for tidlig» på grunn av alkohol og tobakk, men de er også en naturlig del av det å bli eldre.

– Rynker på øreflippen eller andre vanlige alderstegn er ikke uvanlige allerede i 30-40-årene. Det er jo ikke farlig å ha rynker, sier Janne Schurmann Tolstrup.

Det er ikke noe en lege kan bruke til å stille en diagnose. Men resultatene fra den nye studien styrker likevel sammenhengen mellom røyking, alkoholinntak og hjerte/kar-sykdommer, ifølge forskerne.

Referanse:

A.L. Schou mfl: «Alcohol consumption, smoking and development of visible age-related signs: a prospective cohort study», Journal of Epidemiology and Community Health (1978), December 2017, DOI: 10.1136/jech-2016-208568

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS