Annonse
I år er det allerede registrert 2.000 tilfeller på landsbasis, mot totalt 1.858 i 2022, viser tall fra FHI. Ekspert ber folk skjerpe kondombruken.

Gonoré-smitten fortsetter å øke
– ekspert advarer mot alvorlige helseskader

På ett år har gonorétilfellene i Norge gjort et kraftig byks. FHI sier sykdommen ubehandlet kan gi store helseskader – spesielt hos kvinner.

Publisert

– Det har økt veldig siden august i fjor. Fortsetter det slik nivået er nå, ender vi på rundt 3.000 ved årsslutt. Det er lenge siden vi har hatt slike tall. Dette er bekymringsfullt, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Gonoré var spesielt vanlig i Norge på midten av 1970-tallet, med rekord på rundt 15.000 tilfeller per år. Deretter minsket tilfellene, før forekomsten økte dramatisk etter årtusenskiftet.

I år er det allerede registrert 2.000 tilfeller på landsbasis, mot totalt 1.858 i 2022, viser FHIs MSIS-statistikk.

Infertilitet og piggtråd

Det er spesielt kvinner som nå preger statistikken. Tall fra FHI viser at det har vært en tidobling av gonorétilfellene i denne gruppen de siste ti årene.

– Det bekymrer oss, fordi gonore er farligere for kvinner enn menn. Sykdommen kan gi bekkeninfeksjon om den ikke behandles og på sikt føre til infertilitet og andre helseproblemer, advarer Nilsen.

Sykdommen gir også store plager for menn.

– Mange gutter sier at det føles som om man pisser piggtråd, sier Nilsen.

– Må tas tak i

Han sier økningen hovedsakelig er blant heterofile med tilfeldige og flere sexpartnere, mens smitten blant homofile er mer stabil, selv om den er høy. Smitten er høyest i aldersgruppen 20–29 år.

– Over to års nedstenging har en betydelig rolle her. August i fjor markerte første ordentlige skolestart og fadderuke etter pandemien. De unge hadde mye å ta igjen, med sjekking, festing og reising i inn- og utland. Smitten tok seg veldig opp mot jul, før det dabbet av. I sommer, høysesongen for kjønnssykdommer, har gonorésmitten økt igjen, sier Nilsen.

Nilsen ber unge skjerpe kondombruken.

– Den er altfor lav og må tas tak i. Kondom er egentlig det eneste virkemiddelet vi har som virker mot gonore og andre kjønnssykdommer, understreker han.

Kvinner får sjeldnere symptomer

Gonoré forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae og smitter gjennom seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm.

Rundt 90 prosent av guttene får symptomer, ofte etter få dager. Hos jenter får bare om lag halvparten symptomer, skriver FHI.

Nilsen sier er viktig å teste seg om du tror du er smittet. Om du er syk, får du effektiv behandling og blir frisk.

– Gonoré behandles i dag med antibiotika gitt som en engangsdose i sprøyteform. Det er svært viktig at det benyttes riktig antibiotika – både for å sikre vellykket behandling og for å begrense utvikling av antibiotikaresistens, noe vi er bekymret for at kan bli en stor utfordring i samfunnet på sikt, sier Nilsen.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS