– Det er risiko- og sikkerhetsvurderinger som ligger bak vedtaket, skriver konsernsjef Thor Arne Håverstad i en intern blogg hos forskningskonsernet Norce.

Forskningskonsern vil ikke ansette personer fra «røde land»

Ledelsen i forskningskonsernet Norce har bestemt at det ikke skal ansette personer med bakgrunn fra «røde land», som Kina, Russland og Iran.

– Det er risiko- og sikkerhetsvurderinger som ligger bak vedtaket. De nasjonale sikkerhetsmyndighetene har over tid anbefalt oss å være ekstra varsomme, og vi har sett en stadig tilstramming av anbefalingene nå som det er krig i Europa, skriver konsernsjef Thor Arne Håverstad i en intern blogg hos forskningskonsernet Norce ifølge Khrono.

Beslutningen om å si «nei til ansettelser av statsborgere fra røde land» ble tatt i februar og ble begrunnet med blant annet trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Ført til uro og bekymring

I den nasjonale trusselvurderingen for 2023 advarer PST blant annet mot at «norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner vil utnyttes til ulovlig kunnskapsoverføring. Aktører knyttet til Russland, Kina, Iran og Pakistan vil representere en særskilt utfordring».

Beslutningen har ført til uro og bekymring blant de ansatte i Norce, først og fremst blant dem som har bakgrunn fra det PST definerer som risikoland, men også andre, ifølge Forskerforbundet.

– Saken har skadet arbeidsmiljøet i Norce, heter det i en felles uttalelse fra fagforeningene Tekna, Forskerforbundet, Parat, NTL, NITO og Norsk Psykologforening på intranettet.

– Dårlig håndtering og kommunikasjon fra KL (konsernledelsen, red.anm.) har forverret saken, skriver de.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.
Powered by Labrador CMS