Den første svenske satellitten som er skutt opp på over 20 år, ble sendt av gårde klokka 18.28 svensk tid fra New Zealand.

Sverige har skutt opp «klimasatellitt»

Den svenske forskningssatellitten Mats er sendt ut i verdensrommet. Satellittens oppdrag er å undersøke hvordan atmosfæren påvirker jordas klima.


Den første svenske satellitten som er skutt opp på over 20 år, ble sendt av gårde fredag 4. november, klokka 18.28 svensk tid fra New Zealand.

På romstasjonen i Solna i Sverige sto forskere og ingeniører fredag kveld og ventet på livstegn fra Mats, som var ventet i 22-tiden.

Svenske romfartsmyndigheter melder om at oppskytingen var vellykket. Tre kvarter etter oppskytingen ble satellitten frigjort fra raketten den ble skutt opp med.

Illustrasjon av satellitten i rommet.

Mats er finansiert av Rymdstyrelsen, men initiativtakerne er Stockholms universitets meteorologiske institusjon. Ved hjelp av Mats vil de studere bølgefenomen oppe i atmosfæren.

Skyer som befinner seg på rundt 85 kilometers høyde skal kunne gi informasjon om bølgebevegelser i mesosfæren, og hvordan de knytter sammen ulike deler av klimasystemet. Mesosfæren er den delen av atmosfæren som ligger mellom 50 og 90 kilometer over jorda.

Tanken er at satellitten skal hjelpe forskerne med å forstå det globale klimasystemet og klimaendringene. Mats skal etter planen være i atmosfæren i to år.

Se oppskytingen her:

Forskere ved Chalmers tekniske högskola og Kungliga Tekniska Högskola har vært med å utforme satellitten.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS