Prisene steg 6,3 prosent fra februar i fjor til februar i år, viser nye tall fra SSB. Matvareprisene bidro mest til å trekke veksten ned.
Prisene steg 6,3 prosent fra februar i fjor til februar i år, viser nye tall fra SSB. Matvareprisene bidro mest til å trekke veksten ned.

SSB: Prisveksten avtar noe

Prisene har steget 6,3 prosent det siste året. Matvareprisene bidrar mest til at prisveksten fortsetter å være høy, ifølge SSB.

Fra januar til februar i år steg prisene med 0,4 prosent.

Veksten det siste året, fra februar i fjor til februar i år, var på 6,3 prosent, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Den viktigste årsaken til at prisveksten fortsetter å holde seg høy, er matvareprisene. I tillegg er biler, husleie og restauranttjenester andre viktige komponenter som holder prisveksten oppe, sier seksjonssjef i SSB Espen Kristiansen.

Matprisene økte mindre ved starten av året enn i fjor

Fra januar til februar i år steg prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer med 1,6 prosent. Det er betydelig mindre enn i samme periode i fjor, da disse prisene økte med 4,5 prosent.

Årets tall er også den laveste februarøkningen siden 2017.

– Fra januar til februar i fjor økte matvareprisene svært mye. I år, derimot, målte vi en relativt beskjeden oppgang i matvareprisene fra januar til februar. Det gjorde at tolvmånedersveksten i februar falt fra måneden før, sier Kristiansen.

– Butikkene har strukket seg langt

Sammenlignet med februar i fjor var prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer 8,8 prosent høyere i februar i år.

NHO mener tallene gjenspeiler at butikkene har strukket seg langt og at det fortsatt er en dyr tid vi lever i.

– I dagligvare er situasjon nå så tøff for enkelte aktører at fortsettelsen kan bli mer spennende enn vi ønsker, sier Linda Vist, direktør for Handel i NHO Service og Handel.

Bensin steg, diesel og strøm falt

Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, falt med 5,8 prosent fra januar til februar. Det henger sammen med høy vindkraftproduksjon i Norge og Europa i februar, kombinert med lavt forbruk som følge av relativt mildt vær i Norge og nedover i Europa.

Ifølge SSB ville tolvmånedersendringen for KPI uten strømstøtteordningen vært på rundt 7,3 prosent i februar.

Prisene på bensin steg med 2,7 prosent fra januar til februar, mens prisene på diesel falt med 3,8 prosent. Dermed var prisene henholdsvis 8,3 og 13,0 prosent høyere enn for ett år siden.

– Dette er den laveste tolvmånedersveksten vi har sett for drivstoff på lenge, sier Kristiansen.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS