Slik ser de nye papirølflaskene ut så langt. Den største utfordringen nå er å masseprodusere dem. (Foto: DTU)

Lager ølflasker av papir

Danske forskere og bryggere har utviklet ølflasker av papir. Men går det an å produsere dem raskt nok?

I dag får du det i emballasje av glass, metall eller plast.

Kunne ølet i stedet selges på nedbrytbare flasker av papir, kan det bli bra for mijløet.

Ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har emballasjeforskere begynt et samarbeide med Carlsberg, et av verdens største ølbryggerier. Også emballasjefirmaet Ecoxpac deltar i forskningen.

Den nye bionedbrytbare papirflasken skal kunne brukes til mye.

– Men vi har lagt lista høyt. Derfor er ambisjonen at den også skal kunne brukes til øl, sier forsker Thomas J. Howard ved DTU.

Må lages på seks sekunder

Å helle appelsinjuice på pappkartonger bød også i sin tid på utfordringer. Dem klarte forskerne å løse. Men skal en papirflaske brukes til øl, må den for det første ha et lokk som holder kullsyren på plass. Papirølet må også kunne stables, transporteres og håndteres uten at flasken går i stykker.

Ifølge DTU-forskeren er den største utfordringen ikke lenger å kunne lage selve papirølflasken, men å lage den fort nok. Den må kunne produseres i stort antall på svært kort tid. Akkurat det er nemlig et krav fra ølbryggeriene om de skal bruke denne innovasjonen.

Den kritiske tiden er seks sekunder. Så fort må det nemlig gå å lage en flaske, om bryggeriene skal være interesserte i å bruke den.

Samtidig er det også et krav at papirølflasker faktisk er mer miljøvennlige å bruke til øl enn glass, metall eller plast. Det er heller ikke opplagt.

– Drikker øl av papir om tre år

Prototypen for de nye ølflaskene lages av resirkulert avispapir.

Inntil videre tar det mye lenger tid enn seks sekunder å lage en slik flaske. Derfor bruker prøver forskerne seg nå fram med vakuum, for å få presset vannet ut av papiret på få sekunder. Det kan kutte produksjonstiden.

Tre år og 28 millioner danske kroner har forskerne fått til å forsøke å lage noe helt nytt. Thomas Howard sier til nettavisen ved DTU at han er overbevist om at han om tre år drikker øl av en papirflaske.

Powered by Labrador CMS