Hvor smart er yndlingsrapperen din?

Finn det språklige nivået på yndlingsrappen din i nytt hiphoparkiv. Hip-Hop Word Count analyserer og gir karakter til ikke mindre enn 40 000 tekster fra hiphopens spede begynnelse til i dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet vises rapperen DOOM (tidligere MF DOOM) med sin trofaste BOSS SP-303 Dr. Sampler. (Foto: TheArches)

«Rap is CNN for black people», lyder en berømt setning av Chuck D. fra rapgruppen Public Enemy.

Men ikke alle sidestiller rapperenes tekstunivers med en nyhetssending. Diskusjonen om rappens betydning og språklige kvaliteter har gått siden sjangerens begynnelse på 1970-tallet.

– Grovt sagt mener noen at rappere er hverdagsspråkets intellektuelle, mens andre mener at hiphop er noe primitiv dritt.

Det forklarer Sune Qvotrup Jensen, adjunkt i sosiologi på Aalborg universitet. Han har blant annet forsket på maskuline identiteter i hiphopsjangeren.

Og hiphop spenner fra bling, bitches og gangsters til noe som minner om politiske taler om rasisme eller forholdet vårt til forbruk.

Det kan man lese seg frem til i betaversjonen av det nye hiphoparkivet, hvor man kan finne raptekstene i full lengde.

Hvor rapper de mest om penger?

Hip-Hop Word Count, som arkivet heter, inneholder en vurdering av språklige nivået og opplysninger om hvilke ord som opptrer oftest i en tekst.

Opplysningene kan kobles til Google Maps, slik at man kan se hvilket geografisk område slang eller spesielle metaforer brukes mest.

50 Cent er en av de rapperne som ofte referer til penger. Hans «I get money» er en av de tekstene man kan finne i arkivet. Den får 7 av 20 poeng. (Illustrasjon: Tahir Hemphill)

– Vi kan se hvilke brands som blir nevnt oftest i en tidsperiode, eller vi kan se på hvor slang for ordet «penger» brukes mest, og sammenligne det med fattigdomsstatistikken i det geografiske området.

Det sier opphavsmannen til arkivet, Tahir Hemphill, som er amerikansk kunstner utdannet innen kommunikasjonsdesign.

«Dumme» og «smarte» tekster

For øyeblikket bygger arkivet på en rekke utregninger hvor tekstene får karakterer etter en utregning av hvor lettleste de er, og hvor lange ord og setninger de inneholder.

Karakteren gis på en skala fra 0-20, hvor 0 kalles for «uutdannet» og 20 kalles for «akademisk nivå».

– Husk at en lav «score» ikke betyr at rapperen som skrev teksten, har en kort utdannelse. Faktisk er det mange rappere som gjør tekstene sine «dummere» for å få kommersiell suksess, sier Hemphill.

Sune Qvotrup Jensen ser arkivet som lovende, men kan også se utfordringer. Han har prøvd betaversjonen og sier:

– Tekster kan ha mange kvaliteter som er vanskelige å måle ved hjelp av et dataprogram. Det kan være språklig kreativitet og intertekstualitet som man ikke kan registrere uten å foreta en tekstanalyse. I dag er arkivet ren matematikk og sier ikke så mye om innholdet, forklarer han.

Arkivet kommer til å inneholde opptellinger i massevis av berømte raptekster av navn som 50 Cent, Pharrell og Rakim. (Illustrasjon: Tahir Hemphill)

I arkivet fant han den enkle teksten «Straight Outta Compton», som han sammenlignet med den politiske rappen «Stop The Violence», og fant at begge scorer et samlet 13-tall for språklig nivå.

– Jeg mener det er åpenbart at det er ganske stor forskjell på det språklige nivået i de to tekstene, og det viser at det blir en utfordring å skape et brukbart arkiv, sier Jensen.

Arkivet skal bygges ut

Hemphill er enig i at de kvantitative målene ikke er tilstrekkelige til tekstanalyse.

Derfor er han i gang med en pengeinnsamling hos «crowdfunding»-organisasjonen Kickstarter.

– Etter en vellykket Kickstarter-kampanje vil vi være i stand til å begynne på den neste fasen: Å dekke leksikalsk og semantisk analyse, rytmemønstre og stil, sier Hemphill.

– En av våre langsiktige planer er å bruke denne webservicen sammen med et undervisningsopplegg vi har utviklet, for å følge med kravene fra en kritisk og kvikk amerikansk ungdom.

Se presentasjon av arkivet i Hemphills egen video:

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Lenker:

Hip-Hop Word Count

Les mer om Hip-Hop Word Count på Kickstarter.com

Sune Qvortrup Jensen

Powered by Labrador CMS