Annonse

Søvntyv fram i lyset

Lysende nettbrett, pc og mobiltelefoner i sene kveldstimer bidrar til å forstyrre og forkorte søvnen til stadig flere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Facebook-forskningen viser at folk som får flere positive meldinger i nyhetsstrømmen, selv poster mer positive budskap. Forskningen ble gjort uten å informere brukerne på forhånd. (Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Det påpeker Harvard-professor Charles A. Czeisler i Nature Outlook denne uken.

- Jo mer vi lyser opp livene våre, jo mindre ser det ut til at vi sover, skriver den erfarne søvnforskeren.

Czeisler er tilknyttet Division of sleep medicine ved Harvard Medical School i USA.

Han har 30 års erfaring på feltet, og mener økt bruk av kunstig lys langt på vei forklarer hvorfor mange i dag sover dårligere og kortere.

- Teknologi har på en effektiv måte koblet oss fra den naturlige 24-timers døgnrytmen som menneskekroppen har utviklet, noe som gjør at vi legger oss senere, skriver han. 

Norsk professor: - Kutt bruken

Czeisler mener teknologiske dingser bør vekk fra senga og soverommet, hvis du vil øke søvntiden.

- I tillegg er det lurt å kutte ut bruken i sene kveldstimer, kommenterer den norske professor og søvnforsker Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen til forskning.no.

Øynene våre utsettes for mer kunstig lys fra teknologiske dingser i dag enn for bare 10 år siden.

Czeisler påpeker at lys om kvelden undertrykker det søvnfremmende hormonet  melatonin, og kan få det til å skilles ut senere enn før. 

- Mange sjekker e-post, ser tv eller gjør lekser rundt kl 24, uten å tenke over at det egentlig er midt på natten.

LED-lys

Harvard-forskeren trekker fram bruk av energibesparende LED-lys i duppeditter som ugunstig for å fremme søvn, et lys han påpeker at gjerne har mye blått i seg.

- Eksponering for slikt lys på kveldstid vil typisk forstyrre søvnen, utskillelse av melatonin og vår indre klokke mer enn tradisjonelle glødelamper, mener han.

- Stadig flere elektroniske enheter bruker LED-lys. Dette lyset har mer av bølgelengder fra den blågrønne delen av det synlige spekteret, lys fra denne delen har en større innvirkning på kroppens biologiske system, supplerer Ståle Pallesen.

Likevel kan lystyper som LED også ha noe mer å by på.

- Samtidig er en fordel at man, med teknologiske nyvinninger for LED, kan regulere bølgelendene, slik at man kan justere til mer rødt og oransje i det hvite lyset om kvelden.

- Det vil være gunstigere med tanke på søvn. I dag er man i hvert fall kommet dit at man på nettbrett og mobiler kan man regulere lysintensiteten slik at den tones ned om ettermiddagen og kvelden, sier Pallesen.

Strengt tatt også papirbøker

I likhet med andre søvneksperter, råder også UiB-professoren folk til å droppe bruk av ymse teknologiske plattformer på soverommet, enten det er snakk om nettsurfing, tv-titting, spilling eller Facebook.

- Strengt tatt gjelder det også lesing av vanlige papirbøker. Jeg anbefaler at soverommet bare brukes til søvn og seksuell aktivitet, sier Pallesen. 

- Likevel vil ikke det å kutte ut lesebrett, pc eller mobilbruk sent på kvelden, og på soverommet, være noen universalløsning for alle typer søvnproblemer.

- Men tiltaket vil være nyttig blant annet for personer med forskjøvet døgnrytme, noe mange sliter med, ikke minst unge mennesker, sier Pallesen.

Nylig viste en studie at ungdommer i Hordaland både legger seg og står opp mye senere i helgene enn på ukedagene, sammenlignet med tidligere.

- Dette forstyrrer helt klart søvnen, fortsetter han.

- Czeisler blir litt for ensidig

UiB-professoren mener Czeisler tar opp viktige dilemmaer knyttet til bruk av kunstig lys i artikkelen, men synes samtidig at amerikaneren blir litt for ensidig i sin framstilling av lys.

- Det er jo slik at både kunstig og naturlig lys også kan ha positive effekter på døgnrytmen, særlig morgenen, og i behandling av depresjoner. 

- Dessuten har en studie vist at studenter i Nord-Norge sov bedre og fungerte bedre i sommerhalvåret, da det er lyst døgnet rundt der. Czeisler har nok satt tingene litt på spissen, sier Pallesen.

Han mener det ikke kun er kunstig lys om kvelden som kan forstyrre eller ødelegge søvnen, men også selve aktiviteten.

- Spiller du et spesielt stimulerende dataspill kan det være vanskeligere å sovne etterpå enn når du har lest en artikkel på et nettbrett, men det er ingen tvil om at vi bruker kunstig lys på kveldstid i større grad og mer ukritisk enn før, sier han. 

Referanse:

C. Czeisler. Casting light on sleep deficiency. Nature Outlook, vol 497, 23. mai 2013.

Powered by Labrador CMS