Lite å spare på å bruke av-knappen

Tyske forskere mener at kampanjene for å skru av TV'en eller PC'en helt kan være sløsing med energi. Moderne apparater bruker lite strøm i standby-modus. Gevinsten er større ved å gjøre apparatene mer gjerrige med strømmen i aktiv bruk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en studie fra et økonomisk forskningsinstitutt i Köln hevder Hedrik Biebeler og kollegene hans at kampanjene for mer aktiv bruk av av-knappen i beste fall er misforståtte.

I verste fall kan de føre til at fokuset dreies vekk fra der de virkelig store gevinstene er å hente: Forbrukerelektronikk som er mer strømgjerrig i aktiv bruk.

Forskerne hevder at potensialet for strømsparing og reduksjon i klimagasser er lite ved å gå fra standby-modus til helt avslått apparat. Forskjellen utgjør rundt en watt, og ytterligere reduksjon av standby-forbruket vil koste mer enn det smaker.

Bedre utnyttelse av pengene

"De fleste flatskjermer bruker mye mindre strøm enn gammeldagse bilderør-skjermer."

Da er det bedre å bruke pengene på å utvikle apparater som bruker mindre strøm, hevder forskerne.

Å erstatte gamle strømslukere med nye strømsparende apparater bør prioriteres høyere, mener Biebeler og kollegene hans.

Det er et direktiv fra EU om å regulere bruken av standby-modus i elektroniske apparater som har utløst reaksjonen fra forskerne og som nå altså munner ut i en artikkel i et økonomisk tidsskrift.

Referanse

“European regulation of standby energy consumption: the case of LCD-TVs and TFT-monitors” by Hendrik Biebeler, Mahammad Mahammadzadeh and Hubertus Bardt, in International Journal of the Environment and Sustainable Development, 2007, Vol. 6, No. 3, pp 242-253

Powered by Labrador CMS