Stamceller fra benmargen kan redde syn

Studier av mus, viser at stamceller fra benmargen kan brukes til å behandle en genetisk defekt som fører til ødelagt netthinne, retina, i museøyner. Studien gir håp om at stamceller fra benmargen til voksne personer kan brukes for å bekjempe alders- og diabetesrelatert blindhet hos mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En av hovedgrunnene til at eldre og diabetikere blir blinde er feil med dannelse av blodkar i øyets netthinne.

Stabiliserer blodkar

Et forskerteam ved Scripps Research Institute i La Jolla, California, studerer mus med en genetisk defekt som gir problemer med utvikling av øyets netthinne. Disse musene slutter å lage blodkar i netthinnen etter to uker og blir blinde etter en måned, skriver Nature science update.

Forskerne har tatt benmargstamceller og injisert dem i det væskefylte rommet i musenes øyner. Disse stamcellene er vanligvis involvert i blodkardannelse. I disse forsøkene ble stamcellene en del av blodkarene i netthinnen og stabiliserte blodkarene opp til en måned etter injeksjon.

Netthinnen ser ut til å fungere normalt med disse stamcellene, men det gjenstår å se om musene kan se. Studien viser at celler kan erstatte ødelagte blodkar i et system man har trodd var uerstattelig.

Også for mye gir blindhet

Også for mye blodkardannelse i netthinnen kan gi blindhet. For å behandle dette har forskerne genmodifisert stamcellene før injeksjon slik at stamcellene lager et protein som stopper blodkardannelse.

Martin Friedlander, som ledet studien, håper metoden kan tas i bruk på mennesker om ikke så alt for lengde. Først må de gjøre dyreforsøk for å utelukke uheldige bivirkninger. De må for eksempel teste at de modifiserte cellene ikke vandrer rundt i kroppen og stopper blodkardannelse andre steder enn i øynene.

Studien er publisert i Nature Medicine doi: 10.1038/nm744, 2002

Powered by Labrador CMS