Sexfokus hjalp kvinner

Placebo og prat med fagperson løftet kvaliteten på sexlivet til en av tre kvinner underveis i et klinisk forsøk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Mer omfattende tiltak som terapi og medikamenter er ikke alltid nødvendig, bare det å rette oppmerksomheten mot lystproblemer kan hjelpe kvinnen.

Det antyder resultater av en ny studie, som er publisert i Journal of Sexual Medisine.

Endret sekuell atferd

50 av i alt 200 kvinner fikk sukkerpiller som en del av et større klinisk forsøk der man testet om et medikament kunne motvirke seksuell dysfunksjon.

Nå presenterer forskerne sin analyse av atferden og symptomene til kvinnene som fikk placebo. Det ble blant annet registrert en økning i antall gode seksuelle opplevelser mens forsøket pågikk.

Selv om partnerne deres ikke hadde fått noen spesielle instruksjoner i forkant, så rapporterte mange av kvinnerne om større utbytte av sex.

De endret rett og slett seksuell atferd i løpet av tiden forsøket varte. Disse forandringer virker viktigere for utfallet enn deltakernes alder, og hvor alvorlige symptomer de hadde i utgangspunktet, mener forskerne.

- Meningsfulle samtaler om sex

Etter 12 uker hadde symptomer på seksuell dysfunksjon endret seg i positiv retning for rundt en av tre. Og; til et nivå som de fleste behandlende leger vil omtale som en viktig endring, ifølge en pressemelding fra Wiley-Blackwell, utgiver av tidsskriftet.

Psykologen og medforfatter Andrea Bradford mener det er viktig å påpeke at selv om de 50 kvinnene kun inntok sukkerpiller, så fikk de også muligheten til å snakke med en fagperson om problemene med å reagere på seksuell stimulering.

- Bare det å være med i dette forsøket, satte sannsynligvis i gang en del meningsfulle samtaler om sex.

- Selv mindre tiltak kan ha positiv effekt hos mange kvinner med seksuell dysfunksjon, sier Bradford i meldingen. Hun jobber ved Baylor College of Medicine, USA.

- Dette kommer ikke som noen overraskelse på sexterapeuter, men det antyder at vi bør se nærmere på atferdsmessige faktorer i slike kliniske forsøk, fortsetter hun.

Mesteparten av økningen i kvinnenes lyst og opphisselse skjedde i løpet av den første måneden.

Referanse:

Behavior and Symptom Change Among Women Treated with Placebo for Sexual Dysfunction. Andrea Bradford og Cindy M. Meston. Artikkelen ble først publisert i nettutgaven til Journal of Sexual Medicine. DOI: 10.1111/j.1743-6109.2010.02007.x Sammendrag her.

Powered by Labrador CMS