Vil ofre leveår for drømmekropp

Mange kvinner ville ha ofret minst ett leveår hvis det betød at de ble tynne, skal vi tro en spørreundersøkelse blant britiske studenter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

16 prosent av de 320 spurte kvinnene ville ha kortet ned livet sitt med ett år, mot å få en perfekt kropp.

Det viser en undersøkelse som vektet livssentrale goder mot ønsket om idealkroppen.

Ti prosent ville ha gått enda lenger, hvis det var mulig. De ville ha ofret to til fem leveår, mens to prosent ville ha sagt fra seg et helt tiår av livet, hvis det hadde gitt dem drømmekroppen i dag.

Én prosent av kvinnene syntes det perfekte ytre ville være verdt å gi opp 21 år eller mer for, ifølge undersøkelsen.

(Foto: Colourbox)

Lønn og sosialt liv vs. kropp

Kvinnene fikk også muligheten til å vurdere andre goder enn leveår, som de kunne ha byttet bort mot det de anså for å være den perfekte kroppen.

Blant annet ville sju prosent heller ha valgt å nå idealvekten, enn å ha en sunn kropp.

Rundt 13 prosent ville ha trukket 5 000 pund fra årslønnen sin, som er rundt 45 000 norske kroner, og åtte prosent ville avsett et tilbud om en bedre stilling.

Ni prosent syntes de kunne avse tid med venner og partner, og sju prosent ville ha ofret familietid hvis de ville gi dem kroppen de ønsket seg, skriver nettmagasinet Livescience.

- Kroppsfokus ikke bare for tenåringer

Forskerne understreker at de tross alt ikke har spurt så mange at resultatet uten videre er representativt for alle kvinner.

Nesten halvparten av de spurte oppga å ha blitt mobbet på grunn av utseendet, og 93 prosent sa de hadde tenkt negative tanker om sitt ytre i løpet av den siste uka.

Kvinnene i undersøkelsen var gjennomsnittlig 25 år gamle. Selv om 78 prosent var normalvektige eller undervektige, følte 79 prosent at de burde gå ned noen kilo.

- Funnene sier noe om at kroppsbildet er et problem for alle kvinner, og ikke bare ungdommer, som vi har en tendens til å tro, sier en av forskerne, Philippa Diedrichs ved University of the West of England (UWE) i en pressemelding.

(Foto forsidebilde: Colourbox)

Powered by Labrador CMS