Etter en tur på treningssenteret er det fristende med en tur på sofaen.

Vi slapper mer av etter trening

Føler du at du fortjener å ligge på sofaen etter en treningsøkt? Da er du ikke alene, viser ny forskning.

Etter en lang løpetur eller en hard økt på treningssenteret kan det være fristende å kaste seg på sofaen eller ta bilen i stedet for å sykle.

En ny dansk studie viser at når vi øker treningsmengden for å gå ned i vekt, har vi også en tendens til å ta det mer med ro i hverdagen.

Og det kan hindre vektnedgangen, ifølge forskerne.

– Når folk følger et nytt treningsprogram, kompenserer de ved for eksempel å ta bilen til jobben i stedet for å sykle eller ta heisen i stedet for trappene, sier førsteforfatter for den nye studien, Julie Marvel Mansfeldt, masterstudent ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Strukturerte treningsprogrammer for folk som ønsker å gå ned i vekt, kan med andre ord ha utilsiktede bivirkninger, er konklusjonen i den nye studien, som nettopp er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Current Nutrition Reports.

Kroppen trenger hvile

Professor Kristian Overgaard er han ikke overrasket over resultatene i den nye studien.

– Det er naturlig at man har lyst til å legge seg på sofaen etter trening. Det handler også om restitusjon. Kroppen har et reelt og sunt behov for hvile etter hard trening, sier Overgaard, professor i idrettsvitenskap ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet i Danmark, som ikke har deltatt i den nye studien.

– Treningsprogrammet er likevel sunn, men du går ikke ned så mye i vekt som du forventer ut fra energien du bruker på selve treningen, påpeker han.

Bygger på tidligere forskning

Den nye studien gjennomgår tidligere forskning på området. Forskerne fant til sammen 24 studier av fysisk aktivitetsnivå i hverdagen før og under innføring av ulike typer treningsprogrammer.

– Det dreier seg først og fremst om programmer med løping og sykling, og i mindre grad styrketrening. Og det er et bredt spekter av mennesker som deltar – overvektige, normalvektige, eldre, unge, menn og kvinner, sier Julie Marvel Mansfeldt.

Formålet med treningsprogrammene var å gå ned i vekt.

– I 67 prosent av studiene kutter folk ned på fysiske aktiviteter i hverdagen som kompensasjon for mer trening, sier Mansfeldt.

Professor: De fleste slapper av etter trening

Selv om studien tar for seg de som vil gå ned i vekt, mener Mansfeldt at resultatene gjelder de fleste mosjonister.

– Det er en så bred gruppe deltagere i studiene, tror det også gjelder de som trenger på egen hånd, sier Mansfeldt.

Kristian Overgaard er enig.

– De fleste kutter ned på fysisk aktivitet etter trening, rett og slett fordi vi føler oss slitne og har et naturlig behov for restitusjon. De kan selvfølgelig også være fordi vi føler at vi har gjort oss fortjent til å hvile, sier han.

Den nye studien bygger på resultatene fra tidligere studier der alle deltakerne var en del av en intervensjon der forskerne satte dem til å trene og fulgte vektnedgangen deres.

Viktig for de som vil ned i vekt

Kristian Overgaard har tidligere gjennomført en studie av en gruppe inaktive personer som ble fulgt med aktivitetsmålere i hverdagen.

– Når de av og til trente eller var mer aktive, kunne vi se at de hvilte mer resten av dagen enn på en vanlig dag, sier han.

Forskerne som står bak den nye studien, mener at resultatene kan være viktig å ha i bakhodet når man legger opp treningsprogrammer for å gå ned i vekt. Ofte blir ikke vektnedgangen så stor som man håper hvis man regner ut hvor mange kalorier man har brukt ved å løpe en tur eller gå på treningssenteret, forklarer Julie Marvel Mansfeldt.

– Det må finnes en slags kompensasjonsmekanisme. Det er som regel ikke kaloriinntaket som øker, men snarere en reduksjon i den fysiske aktiviteten i hverdagen, sier hun.

Ikke noen unnskyldning

Hun påpeker at mange programmer allerede advarer mot å begynne å spise mer når man går i gang. Men hun håper de også vil minne folk på at de skal huske å være like aktive i hverdagen som de pleier – og for eksempel ikke slutte å jobbe i hagen, sykle og ta trappene.

Kristian Overgaard understreker at de nye funnene ikke er en unnskyldning for å slutte å trene.

– Det er sunt å trene selv om man kompenserer med litt ekstra stillesitting. Det er ikke usunt å hvile: Restitusjon er en nødvendig og viktig del av et treningsprogram, avslutter han.

 Referanse:

Esben Lykke Skovgaard, Kristian Overgaard mfl.: Compensatory Responses to Exercise Training As Barriers to Weight Loss: Changes in Energy Intake and Non-exercise Physical Activity. Current Nutrition Reports, 2023. (Sammendrag)  Doi.org/10.1080/17461391.2019.1574905

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS