Dyr som lukter under vann

Nesa til pattedyr er per definisjon et redskap som plukker opp luktmolekyler i lufta. Dermed ble forskerne overrasket da de fant ut at flere dyr faktisk bruker luktesansen sin under vann.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Kenneth Catania fra Vanderbilt University i USA som først oppdaget fenomenet.

Han studerte en stjernenesemoldvarp, Condylura cristata, og begynte etter hvert å fundere på hvorfor dyret blåste uforholdsmessig mange bobler på svømmeturene under vann.


 

Catania filmet moldvarpen med et høyhastighetskamera, og da opptakene ble spilt av i sakte film viste det seg at dyret blåste små bobler av luft ut over den følsomme stjernenesa si, bare for å suge dem inn igjen etterpå. Dette skjedde opptil ti ganger i sekundet.

Dette lignet da fælt på oppførselen til små landdyr som snuser, tenkte Catania, og satte i gang undersøkelser som viste at moldvarpen faktisk var i stand til å følge luktspor under vann.

'Den bitte lille vannspissmusa har vannavstøtende pels, og kan altså lukte under vann'
"Den bitte lille vannspissmusa har vannavstøtende pels, og kan altså lukte under vann"

Overrasket

- Det kom som en total overraskelse på meg, siden den vanlige oppfatningen er at pattedyr ikke kan lukte under vann, sier Catania i ei pressemelding.

Han har imidlertid en god ide om hvordan undervannsluktinga foregår.

- Luktstoffer er vannløselige, så når boblene kommer i kontakt med noe, er det nesten sikkert at luktmolekyler vil blande seg med lufta og bli dradd inn i nesa når bobla blir inhalert, sier Catania.

Han gjorde også lignende forsøk med en type vannspissmus, og jammen brukte ikke også disse dyra samme teknikk for å sniffe seg fram under vann.

- Nå er bare spørsmålet: Hvilke andre dyr kan dette? sier Catania, som lurer på om det kan være slik at bare små dyr kan få til den riktige bobleblåsinga.

Vi venter i spenning på nye resultater.

Referanse:

K. C. Catania, Underwater sniffing by semi-aquatic mammals, Nature, Vol. 444, 21. desember 2006, s. 1024-1025.

Powered by Labrador CMS