Søvnapné vil si at svelget klapper sammen under søvn, og du slutter å puste eller får svært lav pust. Pustestoppene kan vare i noen sekunder til minutter. De kan forekomme et stort antall ganger i løpet av en natt.
Mange med søvnapné er trøtte og uopplagte på dagtid.
Når du slutter å puste om natten, så sliter også hjertet hardt. På lang sikt kan søvnapné trolig bidra til lidelser som høyt blodtrykk, hjertesykdommer, hjerneslag og diabetes 2.
I en artikkel hos forskning.no kan du også lese at dansker med søvnapné oftere begår selvmord.
Tillatt solgt i Norge
Virkestoffet i det nye slankelegemiddelet fra den amerikanske produsenten Eli Lilly kalles tirzepatid. I Norge vil legemiddelet bli markedsført under merkenavnet Mounjaro. I USA kalles det Zepbound.
Hos Direktoratet for medisinske produkter har forskning.no fått opplyst at Mounjaro nå har fått norsk markedsføringstillatelse.
– Dette innebærer at Direktoratet for medisinske produkter er ferdig med sin vurdering knyttet til om Mounjaro kan tas i bruk i Norge, sa enhetsleder Rita Hvalbye til forskning.no i februar.
Dermed er det opp til produsenten når de vil begynne å selge legemiddelet i Norge.
Mounjaro (tirzepatid) er den første slankemedisinen som kombinerer effekten av to hormoner kalt GLP-1 og GIP.
Dette gir en kraftigere vektreduserende effekt hos pasientene enn den mye solgte slankemedisinen Wegovy fra danske Novo Nordisk, skriver nettavisen Gizmodo.
Obstruktiv søvnapné er den vanligste typen søvnapné.
Til tross for at pasienten prøver å puste, så kommer det lite eller ingen luft ned i lungene.
Vektreduksjon på 20 prosent
Annonse
Kombinasjonen av hormonene GLP-1 og GIP har i studier gitt pasienter med fedme en vektreduksjon på 20 prosent eller mer.
Pasienter som ble plassert i en kontrollgruppe og fikk juksemedisin (placebo) reduserte vekten sin med i gjennomsnitt 2 prosent.
Gjennomsnittlig vektreduksjon hos pasienter som har fått slankemedisinen Wegovy fra det danske selskapet Novo Nordisk, har ligget på rundt 15 prosent.
Wegovy bruker kun effekten av GLP-1.
Snorking og søvnapne
Ved søvnapné oppstår det korte pustepauser når man sover. Det er ikke unormalt å puste litt uregelmessig under søvn, men er pustepausene langvarige (minst 10 sekunder) og inntreffer hyppig (over 5 ganger per time) har dette helsemessige konsekvenser og defineres som sykdom dersom tilstanden gir nedsatt søvnkvalitet eller søvnighet på dagtid. Ved mer enn 15 pustestopp per time stilles diagnosen uavhengig av symptomer.
Kilde: Oslo universitetssykehus
30 færre pustestopp hver time
Frekvensen av søvnapné ble i gjennomsnitt redusert med to tredeler hos pasientene som deltok i den nye forskningen på tirzepatide, ifølge en pressemelding fra Eli Lilly. Dette var etter ett års bruk.
Pasientene fikk i gjennomsnitt 30 færre episoder med pustestopp hver av timene når de skulle sove.
Pasienter som har fått den nye slankemedisinen, har også fått redusert forekomst av angst, depresjon og rusmisbruk. Men dette kan være en bieffekt av å gå mye ned i vekt.
– Veldig spennende
Harald Hrubos-Strøm er forsker
på søvnapné ved Akershus universitetssykehus (Ahus) og på Universitetet i Oslo.
– Vi som forsker på søvnapné har
vært veldig spente på resultatene av disse studiene, sier Hrubos-Strøm til
forskning.no.
– Vi har sett at fedmekirurgi
har hatt god effekt på søvnapné.
Annonse
– Derfor har vi ventet spent på
resultatene av medisinsk behandling av fedme.
– Oppnår man like gode
resultater på søvnapné med legemidler som Mounjaro, så kan det virke lovende
med tanke på behandling av denne lidelsen.
Harald Hrubos-Strøm har lest
pressemeldingen fra Eli Lilly om de positive resultatene av de to studiene.
Men han understreker at han vil se studiene som fagfellevurderte artikler publisert i anerkjent medisinske tidsskrifter, før han vil si noe mer sikkert om dette.
Høyt tempo i forskningen
Verdien av legemiddelselskaper som Novo Nordisk og Eli Lilly har gått til himmels. Det er fordi aksjonærene har forventninger om høy fortjeneste knyttet til salget av de nye medisinene.
Bare i USA har over 20 millioner mennesker obstruktiv søvnapné, ifølge pressemeldingen fra Eli Lilly. Et stort flertall av disse får i dag ingen behandling.
Ingen av de to nyeste studiene om effekten av tirzepatide på obstruktiv søvnapné er ennå blitt publisert i forskningstidsskrifter med fagfellevurdering.