Kan ha funnet giktbakterie

Forskere har funnet en bakterie som kan være medvirkende til utviklingen av slitasjegikt. Nå har de fått penger til å utvikle en behandlingsmetode.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I arbeidet med utviklingen av diagnoseverktøy for osteoartrose (slitasjegikt) har forskerne funnet en bakterie som kan være medvirkende til utviklingen av sykdommen.

Nå får Orthogenics AS 16 millioner kroner fra Norges forskningsråd til utvikling av terapi for Osteoartrose. 

Den videre forskning og utvikling skal finne en behandlingsform for slitasjegikt som er forårsaket av denne typen bakterie.

Funnet av denne bakterien gir gode muligheter for utvikling av behandlingsmetode. Det gir rom for tidligere diagnose og man kan dermed igangsette tidligere behandling.

Orthogenics AS er et biomedisinsk selskap som har utspring i forskningsmiljøet innen ortopedi og molekylær bioteknologi ved Universitetet i Tromsø og UNN.

Osteoartose

Osteoartrose er en av de tre-fire hyppigste lidelsene i den vestlige verden og angriper rundt 10 prosent av befolkningen. Totalt er rundt 40 millioner mennesker bare i EU-området rammet av osteoartrose.

Målet med Orthogenics utviklingsprosjekt er å komme fram til behandlingsmetoder som kan bremse eller stoppe sykdomsforløpet og dermed minke behovet for kirurgi og proteseinnsetting.

Det er i dag hovedsakelig smertelindring som gis til pasienter med osteoartrose.

Diagnoseverktøy om to år

Orthogenics fikk i 2006 støtte for å utvikle en diagnosemetode for Osteoartrose. De regner med å ha diagnoseverktøyet ferdig om to år.

Denne gangen har de fått godkjent en prosjektramme på 31,75 millioner kroner for utviklingen av terapi. Prosjektet varer fram til 2011.

Powered by Labrador CMS