De to legene som nå har anmeldt Paolo Macchiarini, var også med på å anmelde ham for forskningsjuks i 2014 ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. (Foto: EXPRESSEN / NTB scanpix)

Skandaleforskeren Macchiarini anmeldt igjen

Juksdømte Paolo Macchiarini er anmeldt for å ha brukt falskt grunnlag da han søkte om tillatelse til å utføre strupe-transplantasjoner i Russland. En russisk kvinne døde etter operasjonen.

Paolo Macchiarini var stjernekirurgen som Karolinska Institutet i Stockholm var så stolte over å ha slått kloa i. Året var 2010.

Han hadde med seg en imponerende CV og et kunstig utviklet pusterør, som han mente kunne erstatte donorpusterør hos pasienter som trengte transplantasjon.

Håpet om og tanken på å kunne bøte på organdonormangelen med kunstig produserte organer var ekstremt forlokkende og store deler av forskningsverden gledet seg.

Men andre var kritiske og advarte om at det aldri ville fungere. At pasientene ville dø. Det kom fram i blant annet i en Uppdrag granskning-dokumentar.

Og det var nettopp det som skulle komme til å skje.

Seks av de åtte strupetranplanterte pasientene er døde, Macchiarini fikk etter mye frem og tilbake sparken fra Karolinska og i 2016 ble han dømt for forskningsjuks.  

Nå møter den tidligere stjernekirurgen altså nok en anmeldelse, ifølge SVT. Den kommer, i likhet med tidligere anklager, fra legekollegaer.

– Fikk tillatelse på falskt grunnlag

I perioden 2011–2012 fikk til sammen tre pasienter operert de kunstige plastpusterørene ved Karolinska Universitetssjukhuset, ifølge en artikkel fra De nasjonale forskningsetiske komiteer.

Samtidig som Macchiarini var ved Karolinska, prøvde han å bygge opp et medisinsk senter for transplantasjon ved et universitet i Russland, der han opererer pusterøret inn i flere personer.

Én av de som døde her etter at Macchiarini opererte inn et kunstig pusterør i henne, var Julia Tuulik. Hun hadde fått ødelagt strupen i en bilulykke.

Det er i tilknytning til Macchiarinis virksomhet i Russland at den siste anmeldelsen har kommet. To tidligere legekollegaer av Macchiarini mener grunnlaget for å få operere i Russland var falsk – at det var basert på forfalskede data. De har anmeldt ham til rektor ved Karolinska Institutet. 

På tidspunktet da grunnlaget for søknaden ble signert, må Macchiarini hatt full kunnskap om at de kunstige strupene ikke virket, ifølge svenske Dagens Medicin.

Vil ha Russland på banen

Grunnlaget han la ved søknaden om å få operere i Russland er ifølge nettstedet en presentasjon med pasientdata fra de opererte personene i Sverige.

– Han baserte søknaden på data fra Stockholm, og disse dataene er forfalskede. Da har han jo utført bedrageri mot russiske myndigheter, sier en av legene bak anmeldelsen, Matthias Corbascio til SVT. Han er tidligere kollega av Macchiarini ved Karolinska Universitetssjukhuset og var også med på å anmelde ham for forskningsjuks i 2014.

Han og med-anmelderen håper at anmeldelsen vil få russiske myndigheter til å starte en prosess mot Macchiarini.

5. januar i år hadde Karolinska Institutet ennå ikke informert russiske myndigheter om anmeldelsen, ifølge SVT.

Powered by Labrador CMS