Verdens viktigste filmer

Dansk forsker har laget en liste over de viktigste filmene i historien for å beskrive Googles søkealgoritme. Selv om Star Wars er den mest refererte filmen, når den likevel ikke helt til topps.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmplakat for The Wizard of Oz (1939). (Bilde: Wikimedia Commons, se lisens)

Dempingsfaktor 0,85

Med en dempingsfaktor på 0,85 ser listen over verdens 10 viktigste filmer til å se slik ut:

The Wizard of Oz (1939)

Shadow of a Doubt (1943)

King Kong (1933)

The Merry Widow (1934)

Psycho (1960)

Cabiria (1914)

Star Wars (1977)

Metropolis (1927)

Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Casablanca (1942)

På denne listen er Star Wars fra 1977 den yngste filmen, og den eneste som er laget etter 1960.

Hvis man ser på alle 50 filmer på listen, så er Terminator fra 1984 den som har hatt kortest tid til å nå opp blant verdens viktigste filmer.

Dempingsfaktor 0,45

Hvis man endrer dempingsfaktoren til 0,45, blir listen mer moderne.

På topp 10 er det blitt plass til Coppolas mafiaepos Godfather og Kubricks kliniske 2001: En romodyssé.

The Wizard of Oz (1939)

Star Wars (1977)

Psycho (1960)

King Kong (1933)

Shadow of a Doubt (1943)

Casablanca (1942)

2001: A Space Odyssey (1968)

The Godfather (1972)

Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Metropolis (1927)

På topp 50 er det også kommet flere nyere verker og med en 45. plass er Quentin Tarantinos hovedverk Pulp Fiction fra 1994 den yngste rangerte filmen.

Uansett hva man ellers mener om rangeringen, så er begge listene en gullgruve for filmelskere.

Judy Garland så i 1939 mot himmelen og sang om hvordan drømmer kanskje kunne gå i oppfyllelse et sted over regnbuen.

Dermed sang hun seg inn i alle guttehjerter.

Utallige visninger har gjort Trollmannen fra Oz til den mest sette filmen i historien og en del av den felles globale referanserammen.

Kanskje er det derfor førsteamanuensis Thore Husfeldt fra IT-universitetet i København nå kan kåre Trollmannen fra Oz til verdens viktigste film.

Den metoden han har brukt, gir nemlig en stor fordel til de filmene som er mye sett og har gjort stort inntrykk.

– Med et glimt i øyet kan man si at det er en svært objektiv liste over verdens viktigste filmer, som han sier.

Skal forklare Google

Husfeldt arbeider normalt med de algoritmene Google bruker til å sikre at de mest presise søkeresultatene kommer øverst.

Disse algoritmene er avgjørende for Googles suksess, og inspirert av den akademiske verden.

En vitenskapelig artikkel som er mye sitert, har større vekt enn en artikkel som knapt nok er blitt lest. På samme måte er nettsteder som mange linker til, viktigere enn en personlig blogg som får et par besøk i året.

– Rangering, særlig rangering av informasjon som nettsider, er en av de tydeligste effektene algoritmer kan ha på folks liv. Forestill deg å navigere på nettet slik vi gjorde det i 1994, før Googles PageRank-algoritme. FilmRank er måte å forklare hvordan PageRank virker, skriver Husfeldt på bloggen sin.

Are you talkin’ to me?

Derfor har Husfeldt overført PageRank-metoden til filmer. Han har ved hjelp av filmnettstedet IMDB undersøkt hvilke filmer som siterer andre filmer.

Filmplakat for Star Wars Episode IV: A New Hope (1977). (Plakat: Lucasfilm)

For eksempel står karakteren til Michael J. Fox i Back to the Future, Marty McFly, på et tidspunkt foran speilet og sier «Are you talkin’ to me?».

Det er en klar referanse til Martin Scorseses mesterverk Taxi Driver, hvor en ærgjerrig Robert De Niro gjorde de samme ordene til en del av moderne folklore.

Dermed siterer Back to the Future Taxi Driver.

Og av alle filmer er Trollmannen fra Oz den mest siterte. Særlig går setningen «I have a feeling we’re not in Kansas anymore» igjen i andre filmer, som en beskrivelse av at den normale verden, er helt vekk.

Stoler på andres gode smak

– På samme måte som PageRank gjør, kan vi bruke referanser som en måling av kvalitet. En film må være viktig hvis andre filmskapere refererer til den.

– Som alle målinger av kvalitet kan denne metoden selvfølgelig hånes og avfeies. Men metoden er annerledes enn andre målemetoder som Box Office-suksess eller kritikerros.

– Med FilmRank stoler jeg på andre filmskaperes gode smak, akkurat som PageRank stoler på andre nettsiders smak. PageRank bygger på antallet lenker til en side, ikke på antallet besøkende, skriver Husfeldt, som også er dosent i datavitenskap på Lunds Universitet.

Flest referanser til Star Wars

Men rangeringen stopper ikke ved hvilken film som er mest sitert. Hvis den gjorde det, ville Star Wars være verdens viktigste film.

Mange av de filmene som siterer Star Wars, er så små, ukjente eller nye at de ikke selv blir referert i andre filmer.

– Hvis man bare teller referanser, så veier en referanse til Star Wars fra E.T. like tungt som en referanse fra Eragon, selv om E.T. er en langt viktigere film. Her setter vektingen inn:

– FilmRank fungerer ved at alle filmer starter med samme rangering. De filmene som blir referert av andre filmer, stiger i rangering. Og de filmene som blir referert av filmer som selv er blitt referert, stiger enda mer og så videre, skriver Husfeldt.

I Taxi Driver har De Niros karakter et merke for «The King Kong Company» på jakken sin. Det er en referanse til klassikeren King Kong fra 1933. Dermed har Taxi Driver en referanse til King Kong, og siden Taxi Driver blir referert av Back to the Future, har referansen større vekt, noe som gjør King Kong viktigere.

Den mystiske dempingsfaktoren

Systemet inneholder også den naturlige utfordringen at jo eldre en film er, desto større er sannsynligheten for at en annen film har sitert den. Det betyr at Christoffer Nolans drømmemesterverk Inception fra i år ikke er på listen siden ingen film enda har rukket å referere til den.

Det er muligens også primært tiden som stopper Star Wars fra å nå helt til topps. For det er stort sett nyere filmer som har referanser til Star Wars.

Siden de filmene ikke selv er blitt referert enda, har de betydelig lavere vekt enn de filmene som refererer til Trollmannen fra Oz. Til gjengjeld betyr det at listen er forankret i historien og ikke bare hyller den siste nye 3D-blockbusteren.

For å redusere fordelen for få store klassikere i filmhistorien, har Husfeldt imidlertid innlagt en såkalt «Dampening Factor», som han kaller selv «den mystiske dempingsfaktoren».

Google bruker den samme Dampening Factor i PageRank-systemet sitt, for å hindre at folk hele tiden møter de samme store nettstedene som alle andre nettsteder linker til.

Referanse og lenker

Thore Husfeldts blogg og med topp 50 over verdens viktigste filmer

imdb.com

Powered by Labrador CMS