Muppets til vitenskapstoppen

Britene har kåret sine favoritter blant vitenskapsfolk som ikke finnes på ordentlig. Dr. Bunsen Honeydew og Beaker fra Muppet Show vant overlegent, mens Dr. Frankenstein kom på jumboplass.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Beaker og Dr. Bunsen Honeydew fra Muppet Show. (Foto: Jim Henson Company)"

Det begynner å bli skammelig lenge siden noen norsk TV-kanal sendte Muppet Show, men du husker dem sikkert, du også: Vitenskapsmannen Dr. Bunsen Honeydew, og assistenten Beaker, som stort sett sa “mi mi mi mi!” og hadde et intellekt i stil med talegavene.

Sammen arbeidet de i Muppet-laboratoriet, som de rett som det var sprengte i filler. Hvis de da ikke nøyde seg med å sprenge Beaker.

Bred kåring

Nå får den bokstavelig talt eksplosive duoen den hederen de fortjener, ettersom britene har kåret de mest populære vitenskapshodene på TV. Mer enn 40 000 stemmer ble avlagt via BBCs nettsider, og Dr. Honeydew og Beaker fikk en tredel av stemmene.

Mer etablerte vitenskapsfolk som Dr. Spock fra Star Trek og Dr. Who måtte nøye seg med henholdsvis 15 og 13 prosent av stemmene. Gode gamle Dr. Frankenstein kom på tiende plass, med bare én prosent av stemmene.

Lav kvinneprosent

Eneste kvinne på lista var Dana Scully fra X-Files, som fikk skarve åtte prosent av stemmene. En forklaring kan kanskje være at selv om Scully driver vitenskapelig nybrotttsarbeid innen spøkelsesjakt og UFOlogi, er hun nok altfor tilregnelig til å kunne måle seg med den splitter gale Dr. Bunsen. Universitetene bør snarest satse på å utdanne flere gale vitenskapskvinner.

Verken Dr. Bunsen Honeydew eller Beaker var tilgjengelig for kommentarer, men BBC (som har et mye bedre researchbudsjett enn forskning.no) har klart å få en kommentar fra en kollega av de to, nemlig frosken Kermit.

- De to har spredt budskapet om at vitenskapen ikke bare er for korte, rundhodede og skallede fyrer og assistenter med oransje hår og utstående øyne. Vitenskapen er også for folk som deg og frosker som meg, uttalte Kermit.

Alvor også

Kåringen var ikke bare fjas. Den ble holdt i forbindelse med The British Associations (BA) vitenskapsfestival i Exeter. Årets tema, som valgt av BAs nåværende president Dame Julia Higgins, er hvilket ansvar man har når man driver med vitenskap. Altså er et fokus på de mange relativt gale vitenskapsfolkene man ser på TV og film en ytterst pedagogisk måte å sette fingeren på dette på.

Vitenskapsfestivalen har vært arrangert siden 1831, har høy prestisje og har vært rammen rundt en rekke berømte sammenstøt. Det mest berømte må ha vært i Oxford i 1860 da biskopen av Oxford, Samuel Wilberforce, kom med harde utfall mot Charles Darwins lære om at vi har ganske så mye felles med apene. Dette fikk ham og Thomas Huxley - “Darwins bulldog” - til å fly i tottene på hverandre.

Her er forresten alle resultatene:

1. Honeydew og Beaker (Muppet Show) - 33 prosent
2. Dr. Spock (Star Trek) - 15 prosent
3. Dr. Who (Dr. Who) - 13 prosent
4. Q (James Bond) - ni prosent
5. Dr. Emmett Brown (Back To The Future) - ni prosent
6. Dana Scully (The X Files) - åtte prosent
7. Dr. Strangelove - fem prosent
8. Frank N Furter (Rocky Horror Picture Show) - fire prosent
9. Dr. Evil (Austin Powers) - fire prosent
10. Dr. Frankenstein - én prosent

Powered by Labrador CMS