På med usynlig drakt

De fleste har lekt med tanken om en usynlighetsdrakt. Nå kan drømmen kanskje bli virkelighet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En pinlig sosial situasjon, eller synet av den tett omslyngede ekskjæresten som kommer mot en på fortauet, kan lokke fram et sterkt ønske usynlighet hos noen hver. 

Også de som jobber i våpenindustrien vil kanskje lett begynne å dagdrømme. Usynlige fly, båter og tanks er både en skremmende og fascinerende visjon. 

"Fiendtlige jagerfly på himmelen er et skremmende syn. Men ville det ikke vært enda verre om man ikke kunne se dem? Amerikanske forskere mener de er på god vei ti å lage usynlige gjenstander. (Foto: Colourbox.com)"

Menneskets ønske om å gjøre seg usynlig er eldgammel og gjenstand for mange myter. Nå kan drømmen være på vei til å bli virkelighet, mener amerikanske forskere.

De hevder å ha utviklet et usynlig materiale, og presenterer studien i både Nature og Science.

Skeiv blyant

Det er en kjent lærdom at ting ikke alltid er slik de ser ut. Vi ser nemlig ikke den fysiske verden i seg selv, bare lyset som reflekteres fra den.

Blyanten som ligger på et skrivebord er for eksempel akkurat så rett som en blyant skal være. Men stikk halvparten av den ned i et glass med vann, og noe merkelig skjer. 

Plutselig ser det ut som om blyanten har fått seg en alvorlig knekk, og blitt skeiv. Dette er fordi lys blir bøyd når det passerer fra ett materiale til et annet. 

Det er nettopp lysets evne til å spille øynene våre et puss, som forskerne ved University of California, Berkeley, har utnyttet for å skape usynlighet.

Klipper i fossen

Ved hjelp av nanoteknologi har de utviklet et kunstig materiale, som reflekterer lyset stikk motsatt i forhold til naturlige overflater, skriver BBC.

Resultatet er at lyset bøyes rundt tredimensjonale objekter på en måte som gjør dem umulige å oppfatte for det menneskelige øyet.

Forskerne sammenligner bøyingen av lysstrålene med hvordan vannet i en foss tvinges rundt og forbi klipper i fossen.

Usynlig kappe

Effekten kan bli at den som betrakter et objektet som er dekket av materialet, bare ser reflektert lys fra det som befinner seg bak objektet. Dermed blir selve objektet usynlig.

Objekter pakket inn i materialet skal heller ikke kaste noen skygger. Effekten skal være dokumentert i flere områder av den synlige delen av spekteret. 

I følge BBC mener forskerne at materialet i prinsippet kan lages som en kappe, som effektivt kan gjemme for eksempel mennesker.

Lenker:

Les omtale av studien hos BBC

Les saken hos LiveScience

Saken publiseres den 15. august 2008 i Science

Referanse:

JieYao, Zhaowei Liu,Yongmin Liu, Yuan Wang, Cheng Sun, Guy Bartal, Angelica M. Stacy, Xiang Zhang. Optical Negative Refraction in Bulk Metamaterials of Nanowires: Science Magazine:15.08.2008/Nature Magazine:11.08.2008

Powered by Labrador CMS