Mmm, mett..

En kompleks aroma i maten kan stille appetitten mer enn enklere aromatilsetninger, antyder en nederlandsk yoghurtstudie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Personene i forsøket fikk spise jordbæryoghurt med aromaer satt sammen av ulike kjemikalier. (Foto: www.colorbox.no)"

At et måltid rikt på aroma skulle gjøre deg mer fornøyd enn en mer endimensjonal matopplevelse, er kanskje ikke så overraskende.

Nå hevder nederlandske forskere at du også kanskje vil føle deg mettere etter et komplekst luktende måltid, enn ved måltider med færre luktkomponenter i aromastoffene, i følge magasinet New Scientist.

Studien er publisert i Oxfordtidsskriftet, Chemical Senses.

Enkel versus kompleks yoghurt

Det var riktignok ikke krydret mat, men yoghurt med kunstig jordbæraroma, som de nederlandske forskerne ved matforskningsinstituttet Nizo Food Research prøvde ut på sine 41 forsøkspersoner.

For en utrenet nese var det ikke mulig å lukte forskjell på yoghurtbegrene, men i virkeligheten inneholdt det ene en jordbæraroma med en enkelt kjemisk komponent, mens den andre hadde 15 komponenter.

Yoghurtspiserne rapporterte selv om følelsen etter å ha spist, og i følge de nederlandske forskerne antydet funnene at personene var vesentlig mettere etter den mer luktkomplekse varianten.

Forskerne fant effekten både akutt og 15 minutter etter at yoghurten var fortært, ifølge studien.

Ikke så kresne likevel

Når de forsøkspersonene derimot fikk spise så mye de ville av de to yoghurttypene, åt de frivillige like mye av begge, ifølge artikkelen.

Dette kan skyldes at det som kjent ikke er uvanlig å spise enda litt til når man egentlig er rimelig tilfredsstilt, ifølge den kliniske psykologen Jennifer Coelho, som er sitert i New Scientistartikkelen.

Dermed er det kanskje vanskelig å se hvordan funnene skulle brukes for å begrense mattinntaket, dersom man har ubegrenset med aromatilsatte godsaker foran seg på tallerkenen.

Forskerne bak studien innrømmer dessuten aroma antakeligvis bare er en av faktorene som bidrar til metthetsfølelse.

Natulige aromaer mye mer komplekse

- Funnene er spennende, men man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner, her spiller mange faktorer inn, og opplevd metthet er jo dessuten en svært subjektiv følelse, og dermed vanskelig å måle, sier Martin Lersch.

Han er forsker ved Borregaard i sitt virke, og matblogger og gastronom på fritiden.

- Hvis man hadde sammenlignet med hvordan forsøkspersonene hadde reagert på naturlig jordbæraroma, ville det vært enda mer interessant, sier Lersch.

I naturlig jordbæraroma, kan det være så mye som 100 komponenter, men verdiene er så lave at de ikke lett kan registreres.

Dermed velger man ut de som i størst grad gir det vi opplever som jordbæraromaen, og tilsetter disse kunstig for å oppnå en jordbærfølelse i matvaren, forklarer Lersch.

Men det vil fremdeles være mulig at en aroma med bare en kjemisk komponent, for eksempel et stoff av typen ester, kan gi en umiskjennelige jordbæraroma.

- Men selv med så mye som 15 komponenter, vil man fremdeles være langt unna den naturlige, sier han til forskning.no.

Lukt smaker

Lukt betyr mye for smaken i maten - ofte er det du tolker som smak, i virkeligheten lukt.

For eksempel kan det være vanskelig å smake forskjell på matvarer når du er forkjøla.

Martin Lersch synes det er overraskende hvis det virkelig er slik at en mer kompleks aromasammensetning gir sterkere metthetsfølelse.

- Men hvor lett er det å måle metthetsfølelse? Det er jo noe veldig subjektivt, og man kan lure på om det hadde noe å gjøre med hvor godt det smakte.

- Sannsynligvis smakte den med kompleks aroma best, sier han.

Kilder:

Complex smells make food more filling. New Scientist, 9.februar 2010.

R. Ruijschop m.fl. Acute Effects of Complexity in Aroma Composition on Satiation and Food Intake. Chemical Senses

Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS