Frukt forhindrer pulsårebrokk

Mer enn to frukt per dag reduserer risikoen for å rammes av dødelig pulsårebrokk i buken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye studien viser at de som spiste mest frukt, mer enn to per dag, hadde 25 prosent lavere risiko for å utvikle pulsårebrokk, sammenlignet med de som spiste under fem frukt per uke.

– Sammenlignet med de som ikke spiste frukt i det hele tatt, hadde de som spiste to frukt om dagen 31 prosent lavere risiko for å utvikle denne sykdommen.

Det sier lege og doktorand Otto Stackelberg ved Institutt for miljømedisin ved det Karolinska Institutt (KI). 

I den nye svenske studie ble mer enn 80 000 personer, fra 46 til 84 år, delt inn i fire like store grupper basert på fruktinntak.

Matvanene deres ble kartlagt ved bruk av spørreskjema, og over en periode på 13 år ga relevante registre svar på hvor mange som ble rammet av pulsårebrokk i buken.

– Vi så en tydelig sammenheng mellom dette og fruktinntak.  Frukt har tidligere vist seg å ha gunstig effekt også på andre sykdommer. Daglig inntak av frukt senker også risikoen for mange kardiovaskulære sykdommer, ulike typer kreft, diabetes, høyt blodtrykk og så videre, forteller Stackelberg.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

– Ikke grønnsaker

Pulsårebrokk i buken er en utposning av den nedre delen av aorta, hovedpulsåren som fører blodet fra hjertet og ut i kroppen, og er som oftest dødelig om utposningen blir så stor at den sprekker. Ultralydundersøkelser brukes for å påvise denne sykdommen.

Ifølge Norsk helseinformatikk foreligger utposning av hovedpulsåren i buken hos 2-4 prosent av befolkningen ved alder over 50-60 år. Tilstanden er fire ganger så vanligere hos menn enn kvinner.

– Tilstanden er relativt sjelden. Det er flest menn i høy alder, spesielt røykere, som har størst risiko for å få denne sykdommen, sier Stackelberg.

– I utgangspunktet ønsket vi også å se på hvilken betydning inntak av grønnsaker hadde for å minske risikoen for pulsårebrokk, men her fant vi ingen sammenheng. Dette betyr ikke at grønnsaker ikke forhindrer andre kardiovaskulære sykdommer eller andre lidelser, utdyper han.

Antioksidanter

Årsaken kan være at grønnsaker mangler visse typer antioksidanter som er vangliere i frukt.

– Vi tror at disse antioksidantene i frukt kan beskytte mot pulsårebrokk gjennom å forhindre oksidativt stress, som på sin side fremmer inflammasjon, men vi kan ikke si dette med sikkerhet. Vi vet ikke årsaken til pulsårebrokk i buk, men vi vet at det skyldes inflammasjon i åreveggen. Vi tror at antioksidantene i frukt kan dempe denne inflammasjonen og minsker risikoen for sykdommen, forklarer Stackelberg.

Han fremhever at det å være ikke-røyer er avgjørende for å forhindre pulsårebrokk i buk.

– Røyking har en veldig sterk kobling til denne sykdommen, mye sterkere enn for andre kardiovaskulære sykdommer. Med bakgrunn i dette vil jeg anbefale røykere om å slutte på dagen, sier legen.

– Alt med måte

Ifølge Stackelberg ble risikoen for pulsårebrokk i buk redusert også hos eks-røykere som la om kostholdet og spiste mer frukt.

– Sunt kosthold har mye å si og frukt er en del av dette, slår Stackelberg fast.

– Hvilke tanker gjør du deg om dagens vestlige kostvaner?

– Dette blir høyst personlige meninger, men jeg tror at mange i dag gjør dette langt mer komplisert enn det trenger å være. Anbefalingene i dag er at man skal spise rundt 500 gram frukt og grønt i løpet av dagen, at man skal spise fisk og unngå prosessert- og røkt kjøtt. 

– I tillegg må man mosjonere. Dette er gode råd som er lette å forholde seg til. I tillegg er uttrykket «alt med måte» en viktig leveregel når det gjelder kosthold, avslutter Stackelberg.

Referanse:

Otto Stackelberg m.fl: Fruit and Vegetable Consumption With Risk of Abdominal Aortic Aneurysm, Epidemiology and Prevention, august 2013

Powered by Labrador CMS