Vann kan i prinsippet stå i flere tusen år før det blir dårlig, men det er vel ikke sånn det fungerer i det virkelige liv? (Illustrasjonsfoto: Tarr Pichet / Shutterstock / NTB scanpix)
Kan vann bli dårlig?
Spør en forsker: En halvdrukket flaske med vann har ligget i kjøleskapet i månedsvis. Og i karaffelen på møtebordet står en skvett igjen fra forrige uke. Vannet ser jo fremdeles fint ut. Kan vi drikke?
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vanligvis ville ikke tanken streifet deg, men i dag er det nød om å gjøre.
Klimaanlegget i bilen har avgått med døden, og selv med vinduene åpne må det være minst 30 grader i kupeen.
Du var temmelig tørst allerede da du satte deg inn for en halvtime siden. Nå er munnen en ørken. Og trafikken står bom stille. I dette tempoet er det minst en time til neste butikk.
Men det glitrer forførende fra den andre sida av bilen. I døra ved passasjersetet står nesten en halv liter vann. Der har den stått i over tre måneder. Den gangen tok du bare noen små slurker før du skrudde på korka.
Det store spørsmålet er:
Kan du drikke resten nå?
Holder i evigheter
Svaret er ja, ifølge Truls Krogh, avdelingsdirektør ved Avdeling for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet.
- Hvis vannet er tildekket og i utgangspunktet av god kvalitet, kan det i prinsippet stå i tusen år.
Det gjelder også vann som er tappet fra springen.
- Det må være lite organiske stoffer i vannet, men det meste av norsk drikkevann oppfyller dette kravet. Så lenge det er oppbevart i en lukket flaske som ikke avgir stoffer kan det stå i årevis uten at det blir farlig å drikke det, sier Krogh.
Til og med når flaska har vært åpnet og du har drukket rett av tuten.
Utgått på dato?
Dette er jo oppløftende nyheter for alle som har en tendens til å glemme halvdrukne vannflasker i gymbagen. Kroghs forsikringer presser imidlertid et annet spørsmål til overflata:
Hvis vannet ikke blir dårlig – hvorfor er det da holdbarhetsdato på flaskene vi kjøper i butikken?
- Dette har nok bakgrunn i byråkratiske bestemmelser, sier Krogh.
Og så er det smaken, da. Det at vannet er drikkelig betyr nemlig slett ikke at det fortsatt er godt.
Vann med oljesmak
Annonse
Vann som oppbevares på plastflasker kan etter hvert få en underlig smak, forteller Krogh. For selv om plasten er tett nok til å holde på vannet, er den ikke helt ugjennomtrengelig.
- Det er alltid andre luktstoffer, for eksempel i et kjøleskap. Disse kan trenge inn i flaska og gi vannet en fremmed smak. Dersom du oppbevarer vannflasker i garasjen, kan du til og med oppleve at det smaker olje av vannet.
Men om du skulle komme over en flaske Farris fra yngre steinalder bakerst i boden, er det likevel ingenting i veien for å ta en støyt.
- Vannet er fortsatt ikke farlig å drikke, men kan smake vondt, sier Krogh, som tror dette er noe av årsaken til de datomerkede vannflaskene.
- Hvis de har vært oppbevart uheldig vil de kunne få en dårlig smak, og dette kan jo skade renomméet til bryggeriet.
Katastrofelager på glass
Finner du forresten en skikkelig gammel vannflaske i kjelleren, er det nok mest sannsynlig at den er lagd av glass. I motsetning til plasten er glasset ugjennomtrengelig for luktstoffer. Dermed øker sjansene for at også den gode smaken skal ha holdt seg.
Så er du av den engstelige sorten, som gjerne vil sylte ned noen liter H2O i tilfelle verdens undergang, bør du kanskje investere i noen gode glassflasker.
- Du trenger ikke å sterilisere dem, sier Krogh.
Bare fyll springvann på godt rengjorte glassflasker og lukk dem med tette lokk. Da vil vannet holde ut din levetid og vel så det.
Gammelt vannglass
Vi kan altså trygt ta for oss av vannflasker, selv om de har stått lenge. Men hva med beholdere uten lokk? Kan du drikke av glasset som har stått ved tastaturet siden forrige onsdag, eller av karaffelen med ei uke gammelt møtevann?
Annonse
Igjen er svaret ja, ifølge Krogh.
- Det blir nok tamt på smak, men ikke farlig, sier han.
Selv uten lokk er vannet drikkelig i uker eller måneder, forutsatt at ingen har forurenset det med møkkete fingre eller bakteriebefengt spytt. Og selv om noen skulle ha sluppet et saftig nys ned i koppen, er det ikke sikkert vannet forblir smittefarlig over tid.
- Veldig få av sykdomsbakteriene kan leve i rent vann. Etter en stund ville de bare ha dødd ut.
- Men med nok næringsstoffer i vannet finnes det noen skadelige bakterier som kunne blomstre. I en tulipanvase vil det for eksempel være vekst av bakterier som man ikke bør få i seg, så jeg kan ikke anbefale noen oppførsel ala grevinnen og hovmesteren, sier Krogh.
Ufarlig vannautomat
Selv rent vann kan etter hvert bli udrikkelig hvis det står udekket. I løpet av uker eller måneder vil vannet bli forurenset av støv som igjen kan gi livsgrunnlag for mikroorganismer.
Men om du skyller ut mugga fra møtebordet og fyller nytt vann fra vannautomaten – hvor væsken har stått stille, men tildekt, i et halvt år, er du altså trygg.
Krogh forteller at han selv gjerne kan drikke vellagret vann.
- Vi har ei hytte av den gamle sorten, uten innlagt vann. Dersom det er igjen vann når vi skal dra, lar vi det ofte stå til neste gang vi kommer opp, en måned eller to etter.
Og hvis selveste direktøren for Avdeling for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet kan, så kan vel vi også.