C-vitaminpiller farlig for diabetikere

Mange ser på C-vitaminpiller som redningen når forkjølelsen slår inn, men nå kommer forskere med en advarende pekefinger: Ekstra tilskudd av vitamin C kan gi hjertelidelser hos diabetikere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange sunnhetsapostler har omfavnet vitamin C som et slags vidundermiddel. Og selv de som mente at virkningen i noen sammenhenger kunne være usikker, trodde at det i alle fall ikke var farlig.

Nå viser det seg at dette er feil. Tilskudd av syntetisk vitamin C, det vil si i pilleform, kan drastisk øke risikoen for hjerteproblemer hos folk som har diabetes.

Det er i alle fall tilfellet hos kvinnelige diabetikere som har passert menopausen. For dem blir risikoen for å dø av hjerteproblemer nesten doblet ved høyt inntak av syntetisk vitamin C.

Er “folkevitaminet” så sunt?

David R. Jacobs fra University of Minnesota ledet et team som ville undersøke effekten av høye doser vitamin C i pilleform.

Etter at den dobbelte nobelprisvinner Linus Pauling anbefalte vitamin C for å forebygge en rekke sykdommer, har det blitt et slags folkevitamin som selges i store kvanta.

Det blir også inntatt for å forebygge åreforkalkninger.

Hos mange diabetikere finner man uvanlig lave nivåer av vitamin C. Dette har blitt sett på som en av de mulige årsakene til tidlig åreforkalkning og derav følgende hjerteinfarkt.

C-vitaminpiller farlig for diabetikere

1 923 kvinnelige diabetikere ble undersøkt over en periode på 15 år. På denne tiden døde 281 av hjertelidelser.

"Frukt og grønnsaker er fremdeles sunt. Vitaminer i pilleform kan ikke gi noen fullverdig erstatning."

Når forskerne kontrollerte for alle andre kjente risikofaktorer kom de til en overraskende konklusjon.

De som hadde størst risiko for å dø av hjerteproblemer, var de som daglig inntok minst 300 milligram vitamin C i pilleform.

Ingen effekt på ikke-diabetikere

Dette er ikke så veldig mye, tatt i betraktning at Pauling selv anbefalte mellom 1 000 og 1 800 milligram.

I kontrollgruppen, som ikke hadde diabetes, kunne man ikke finne noen effekt av vitamin C på risikoen for hjertesykdommer.

Det er ikke første gang det har blitt reist tvil om nytten av hva man kan kalle en pilleterapi, hvor man pøser på med syntetiske vitaminer.

Naturlig vitamin C ikke farlig

En undersøkelse som ble publisert i The Lancet i 2002 fant ingen positive effekter på hjerte- og karsystem ved høyt inntak av syntetisk betakaroten, vitamin C eller Vitamin E.

Hvorfor vitamin C til og med kan forhøye risikoen er foreløpig en gåte.

Men denne antioksidanten kan under visse betingelser fungere som en oksidant. Det skjer ikke når vitaminet inntas som en naturlig bestanddel av frukt og grønnsaker.

Piller ikke fullverdig erstatning

Denne skadelige effekten forekommer bare når vi inntar vitamin C i syntetisk form.

Undersøkelsen støtter opp om påstanden at syntetiske vitaminer ikke kan være noen fullverdig erstatter for vitaminer i naturlig form.

Dette betyr ikke at siste ord er sagt, eller at syntetiske vitaminpiller er uten positive effekter i alle sammenhenger. For eksempel virker effekten av syntetisk vitamintilskudd lovende på de mest antisosiale og utagerende.

Referanse:

David R. Jacobs m fl: Does supplemental vitamin C increase cardiovascular disease risk in women with diabetes?(abstract), American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 5, 1194-1200, November 2004

Lenker:

Auch Vitamin-C-Pillen steigern Herztod-Gefahr

Powered by Labrador CMS