Student lager E.coli-vaksine

En canadisk student har utviklet en ny E-coli-vaksine. Han mener mennesker kan beskyttes mot bakterien ved at man vaksinerer storfe, som ofte er kilden til de farlige variantene av bakterien.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Det er drøvtyggere som er bærere av de E. coli-bakteriene som kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Hva er E. coli?

E. coli (Escherichia coli), eller kolibakterier, er såkalte gramnegative stavbakterier som normalt finnes i enorme mengder i tarmkanalen.

Kolibakterien er den mest studerte bakterien av alle.

Vanligvis tilhører E. coli-bakterien normalfloraen og er ufarlig. 

Bakteriene forgjærer sukker og kan vokse uten oksygen.

Døde kolibakterier utgjør rundt en tredel av avføringen, men utenfor tarmkanalen kan E. coli forårsake alvorlige infeksjoner.

Hvis større mengder kolibakterier oppdages i vann er det et tegn på at det er forurenset med ekskrementer fra dyr eller mennesker.

Kilde: Store Norske Leksikon 

Studenten David Aspers oppdagelse bygger videre på arbeidet til veilederen hans, professor  Andrew Potter, som utviklet den første storfevaksinen mot E. coli-varianten O157.

Denne bakterien ble første gang påvist i forbindelse med et stort utbrudd i USA i 1982. Smitten ble sporet til hamburgerkjøtt og bakterien har derfor også blitt kalt ”hamburgerbakterien”.

Dyr er ofte friske bærere av disse bakteriene, og de er gjerne den opprinnelige kilden til utbruddene. Dyra skiller bakteriene ut i avføringen, og disse spres da videre i miljøet.

Potters vaksine hindrer den sykdomsskapende E- coli-bakterien fra å feste seg til dyras innvoller og spre seg.

Produserer kraftig giftstoff

E. coli O157 er den vanligste E.coli-varianten i Nord-Amerika, men er bare én av mange hundre ulike slag på verdensbasis som kan forårsake sykdom ved at de produserer et svært kraftig giftstoff som kalles shigatoksiner.

Disse E. coli-variantene, som forskerne kaller STEC, kan forårsake alt fra milde til livsfarlige infeksjoner hos mennesker, i motsetning til de ufarlige E. coli-bakteriene som lever naturlig i tarmene til alle varmblodige dyr og mennesker. 

"Studenten David Asper har nettopp forsvart doktorgraden sin ved det canadiske University of Saskatchewan. (Foto: Scott Bell)"

- Akkurat nå er STEC-bakterier den vanligste årsaken til nyresvikt blant barn rundt i verden, og de rammer også voksne, sier studenten Asper i en pressemelding.

Må gjennom omfattende testing

Ved hjelp av finansiering fra blant annet legemiddelselskapet Bioniche og flere statlige institusjoner har Asper nå utviklet en vaksineprototype som beskytter storfe mot en rekke STEC-bakterier.

Vaksinen har så langt gått gjennom innledende testing på mus og storfe, men den må også gjennom mer omfattende studier før den eventuelt kommer på markedet.

Denne testingen kan ta mellom 3 og 5 år.

- Et av stedene denne vaksinen virkelig kan gjøre en forskjell er i Argentina, hvor de har ti ganger så mange tilfeller av E.coli som vi har i Canada, sier Asper.

I 1996 ble over 10 000 japanske skolebarn syke fordi de ble servert reddiker med shigatoksinproduserende E. coli-bakterier.

Vi har også hatt E.coli-utbrudd her i Norge, som tidlig i 2006 da 18 mennesker ble syke og ett barn døde etter å ha fått i seg mat som inneholdt bakterien E. coli O103.

Referanse: 

Pressemelding fra University of Saskatchewan

Powered by Labrador CMS