Laserkanon mot pirater

Som ledd i kampen mot kapringer av skip utvikler et britisk firma en laserkanon som skal distrahere piratene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det britiske BAE Systems er i ferd med å utvikle en laserkanon som kan brukes mot pirater. (Illustrasjonsfoto: BAE Systems © 2010)

Det er lagt opp til en bisarr kamp mellom fortid og framtid hvis det britiske firmaet BAE Systems får godkjent sin nyeste oppfinnelse i kampen mot pirater.

Firmaet er i ferd med å utvikle en laserkanon som skip kan benytte til å distrahere angripende pirater, skriver Telegraph.co.uk.

Oppfinnelsen beskytter skipet ved å innhylle det i et skarpt, grønt skjær fra laseren. Det vil tvinge piratene ut av kurs, og gjøre dem ute av stand til å sikte med våpnene.

En soletterligning

– Vi bruker laser som en slags soletterligning som vi kan gjemme fartøyet bak, sier Roy Clarke fra BAE Systems Advanced Technology Center.

– Etter hvert som laseren blir kraftigere, kommer man til et punkt hvor det å se på den skaper et stort, skarpt lys som dominerer alt i synsfeltet.

Våpenet er ikke dødelig, og vil kunne brukes mot mål i bevegelse på en avstand av mer enn 1,6 km. Det virker både om dagen og om natten ved å sende ut en 30 centimeter bred stråle som vil blende alle som ser på den.

En intens flimring

Kanonen vil også kunne avfyre stråler mot flere mål på en gang, slik at det produseres en intens flimring som øker blendeeffekten.

Laserstyrken vil være innenfor den tillatte grensen, slik at den ikke forårsaker blindhet.

Brian Hore, som er sjef for den nye antipiratenhet til BAE Systems, sier:

– Vi har dett på piratproblemet de siste 18 månedene på grunn av den tiltakende trusselen mot fartøy omkring Adenbukta og Det arabiske hav.

– Laseren tilbyr en ekstra funksjon over store avstander, siden den også kan fungere som advarsel, sier Hore.

– Pirater som nærmer seg et skip, benytter seg av overraskelsesmomentet. Så ved å spore disse fartøyene og rette en laser mot dem på mer enn en kilometers avstand, sender det et klart signal til dem.

– Når piratene kommer nærmere enn omkring 400 eller 500 meter på skipet, kan laserens styrke økes, slik at den påvirker konsentrasjonen deres og distraherer dem.

– Vi vil også undersøke hvordan forskjellige mønstre og flimring kan øke den effekten.

Nedskjæringer tross trussel

Nyheten om oppfinnelsen kommer etter det kom fram at den britiske militærkommandoen, som foretar operasjoner mot somaliske pirater, er truet av nedlegging på grunn av nedskjæringer.

Piratene utgjør et enormt problem for skipstrafikken.

Det anslås at mer enn 600 sjøfolk for øyeblikket holdes som gisler av somaliske pirater som det siste året har kapret 47 skip.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Powered by Labrador CMS