Kvinner velger bort høy lønn

Selv kvinner som er opptatt av høy lønn, legger vekt på andre ting når de velger jobb.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

– Selv om både mannlige og kvinnelige studenter er like opptatt av høy inntekt i sitt fremtidige yrke, har kvinnene en tendens til å nedprioritere drømmen om høy inntekt når de velger jobb, sier forsker Bente Abrahamsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun står bak en studie som ser på studenters karriereønsker innenfor ulike profesjonsfag.

Menn, derimot, legger mest vekt på lønna i jobbvalget og mindre vekt på andre aspekter ved jobben.

Hvorfor kvinner tjener mindre?

En vanlig forklaring på lønnsforskjeller mellom menn og kvinner er at de jobber i henholdsvis høytlønnede og lavtlønnede yrker.

Forskningen til Abrahamsen viser imidlertid at valg av yrke ikke er hele forklaringen på hvorfor kvinner tjener mindre enn menn.

Bente Abrahamsen. (Foto: Benjamin A. Ward/HiOA)

– Det viser seg at egne preferanser spiller en betydelig rolle for å forstå kjønnsforskjeller i lønn, og kan forklare hvorfor kvinner tjener mindre enn menn – selv når de jobber innenfor samme yrke, sier Abrahamsen.

En mannlig sykepleier vil dermed typisk prioritere lønn når han velger jobb, mens en kvinnelig sykepleier vil velge den jobben som åpner for de beste deltidsmulighetene.

Deltid og barn

Ifølge studien er det ikke bare kvinner med omsorg for egne barn som ønsker en jobb med muligheter for deltidsarbeid.

Kvinner uten barn velger også jobber med gode deltidsordninger. En mulig forklaring er at de ser for seg at deltid kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

– Det er derfor ikke overraskende at flere kvinner enn menn befinner seg i jobber med gode deltidsmuligheter, og at flere menn enn kvinner er i jobber med høye lønninger, sier Abrahamsen.

Jobber ikke deltid

Det viser seg også at kvinner som søker seg til jobber med gode deltidsmuligheter, bare i liten grad jobber deltid.

Det kan skyldes at mange av kvinnene ikke er i en livssituasjon hvor deltidsarbeid er aktuelt. Men det kan også være andre forklaringer, ifølge Abrahamsens analyser.

– Kvinnene blir faktisk mindre opptatt av deltidsarbeid når de kommer ut i arbeidslivet og mer opptatt av høy inntekt, sier hun.

Kjønnsforskjellene i lønnsinntekt skyldes i stor grad at kvinner og menn har gått inn i jobber med ulike karrieremuligheter.

Likestilte og tradisjonelle

Det at både mannlige og kvinnelige studenter er like opptatt av høy inntekt, viser at det norske likestillingsidealet står sterkt, påpeker Abrahamsen.

Men den store interessen for deltidsarbeid blant kvinnene, derimot, står i skarp kontrast til dette og viser at kvinner også er preget av kjønnstradisjonelle holdninger.

– For de fleste er det vanskelig å realisere ønsket om høy lønn og samtidig jobbe deltid, sier Abrahamsen.

Dette speiler holdninger i resten av samfunnet hvor nesten halvparten av norske kvinner jobber deltid og tilpasser arbeidstiden – i motsetning til mannen – etter familiens behov.

Powered by Labrador CMS