Endringene vi nå ser på grunn av våre utslipp av CO2 og andre klimagasser, skjer raskere enn klimaendringer har gjort de siste to tusen årene, ifølge nye studier. Bildet er fra en klimademonstrasjons i Berlin 19. juli 2019. (Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB Scanpix)
Dagens klimaendringer skjer på hele planeten samtidig. Det har ikke skjedd før
– Bør få fornekterne til å slutte å påstå at oppvarmingen er naturlig, sier forsker.
Det at temperaturøkningen nå skjer samtidig, over hele planeten, er uten sidestykke - i alle fall i de siste to tusen årene. Det skriver en gruppe forskere i to studier publisert i tidsskriftet Nature Geosciences og i en artikkel i tidsskriftet Nature.
Endringene vi nå ser på grunn av våre utslipp av CO2 og andre klimagasser, skjer også raskere enn klimaendringer har gjort tidligere. Temperaturene er også høyere. De siste 51 årene har 98 prosent av planeten hatt sine varmeste perioder på to tusen år, ifølge studiene.
– Den globale varmeperioden vi ser nå skiller seg fra tidligere perioder. Den kan ikke bli bortforklart med naturlige variasjoner i klimasystemet, sier Nathan Steiger, forsker ved Columbia University, til magasinet Scientific American. Han er en forskerne som har jobbet med de nye studiene.
Eldgamle trær, korallrev, iskjerner og prøver fra bunnen av havet og innsjøer kombinert med temperaturmålinger fra langt tilbake i tid, har gjort det mulig for forskerne å se hvordan temperaturen har vært på 648 ulike steder.
Disse er spredt på alle verdens kontinenter og i alle verdens hav. Det har gjort det mulig for forskerne å lage oversikt over temperaturen på hele planeten de siste to tusen årene.
Før skjedde endringene ikke samtidig over hele planeten
Forskerne finner ikke noen periode i de siste to tusen årene hvor det har vært en like jevn global temperaturøkning som den vi ser nå.
Det gjelder også når de ser på perioder da temperaturen har gått ned. De har sett nøye på det som kalles Den lille istid, en kjølig periode som varte fra midten av 1500-tallet til midten av 1800-tallet.
– Det stemmer at det generelt sett var kaldere over hele verden under Den lille istid. Men ikke på alle steder til samme tid. Topp-punktene i pre-industrielle varme og kalde perioder fant sted til forskjellige tider på forskjellige steder, sier Raphael Neukom, forsker ved Universitetet i Bern, i en pressemelding. Han har ledet to av de nye studiene.
Selv om hele planeten ble kjøligere i disse årene, var temperaturen på sitt laveste i helt forskjellige århundre, ifølge forskerne.
I det sentrale og østlige Stillehavet var temperaturen på sitt laveste i det 15. århundre. Men det var først i det 17. århundre at det nordvestlige Europa og sydøstlige Nord Amerika ble på sitt kjøligste. Resten av kloden målte sine laveste temperaturer helt mot slutten av Den lille istid.
Mot slutten ble disse endringene også drevet av fem store vulkanutbrudd, ifølge en av studiene.
– Bør få fornekterne til å slutte å påstå at oppvarmingen er naturlig
Forskerne finner det samme når de ser på den varme perioden i middelalderen, og de andre varme og kjølige periodene vi har hatt på planeten de siste to tusen årene. Temperaturtoppene og bunnene kom ikke på samme tid, slik de ser ut til å gjøre nå.
Forskerne har brukt det som kalles PAGES-databasen for å rekonstruere temperaturen de siste to tusen årene. De har også gjort analysene sine og kildene sine tilgjengelig for dem som vil ettergå dem.
– Dette bør få klimafornektere til å slutte å påstå at den globale oppvarmingen vi ser nå er en del av en naturlig klimasyklus, sier Mark Maslin, professor i klimatologi ved University College London, til avisen The Guardian.
Maslin har ikke selv vært involvert i studien, men har lest og kommentert den. Han mener resultatene viser den tydelige forskjellen mellom regionale klimaendringer i fortiden og den globale effekten utslippene av klimagasser har hatt.