Sommeren 2022 var den varmeste som noen gang er registrert i Europa. Et land som Storbritannia opplevde for første gang temperaturer på over 40 grader. Dette bildet er fra Frankfurt i Tyskland denne uka.

Studie: Rekordvarmen i Europa sist sommer krevde over 60.000 liv

Sommeren 2022 var den varmeste som noen gang er registrert i Europa, og forskere anslår i en ny studie at heten krevde 61.672 liv.

Forskerne ved Barcelona Institute for Global Health og det franske forskningsinstituttet INSERM har analysert data om temperatur og dødelighet i 35 europeiske land. De presenterer sine funn i siste utgave av tidsskriftet Nature Medicine.

Konklusjonen er at det i perioden 30. mai til 4. september i fjor døde 61.672 mennesker som følge av de høye temperaturene i europeiske land.

En hetebølge fra 18. til 24. juli i fjor var særlig intens og kostet over 11.600 liv, viser studien.

Flest i Italia

– Det er snakk om et svært høyt antall dødsfall, sier en av medforfatterne av studien, Hicham Achebak ved INSERM.

Flest dødsfall på grunn av ekstremvarme opplevde Italia, med 18.010, ifølge studien.

I Spania krevde heten 11.324 liv, mens den i Tyskland krevde 8.173.

Eldre kvinner

De fleste som døde som følge av ekstrem varme, var over 80 år gamle, og 63 prosent av dem var kvinner, viser studien.

– Etter 2003 har vi kjent hvilken effekt hete har på dødsraten, men med denne studien ser vi at det gjenstår mye arbeid for å beskytte befolkningen, sier Achebak.

Sommeren 2003 opplevde Europa en av de verste hetebølgene i historien. Den krevde over 70.000 liv, har forskere tidligere konkludert med etter å ha sammenholdt temperaturstatistikk med tall for overdødelighet i europeiske land.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS