Denne gangen er spørsmålet til forskerne hvor ofte håret trenger en tur inn under dusjen. (Foto: Colourbox)

Spør en forsker: Så ofte bør du vaske håret

Hvor ofte skal du vaske håret med sjampo? Mange gjør det for ofte, skal vi tro eksperter på hår og hud.

Sjampo, balsam, hårkur, voks, gelé, hårspray, farging, føning, kjemming, klipp og permanent. Hårprakten blir utsatt for litt av hvert. 

Men hvor ofte bør man utføre en av de mest vanlige formene for hårpleie – hårvasken? 

«Jeg er en mann på 26 år som har diskutert hårvask med venner og familie. De fikk litt av et sjokk da jeg fortalte at jeg ‘bare’ vasker håret med sjampo to–tre ganger i året. Flere av dem vasker det hver dag og mente at jeg ville ha fett og illeluktende hår. Men de ble overrasket over hvor mykt og velduftende det er», skriver Steffen Hansen i en e-post. 

Han vil gjerne ha innspill fra forskerne om hvor ofte man bør utsette håret for dusj og sjampo. 

Store forskjeller  

Ekspertene videnskab.dk har snakket med, understreker at det kan være store individuelle forskjeller. 

– Det er stor variasjon i hårtype, fettproduksjon og estetiske preferanser, forteller Jørgen Serup. Han er overlege og professor i dermatologi ved Bispebjerg Hospital. 

– Det kommer helt an på hva slags type hår og hodebunn man har, sier Tine Rønberg, som underviser ved Frisørskolen ved Uddannelsescenter København West. 

Fett beskytter huden

Serup forklarer at hårsekkene våre er tett forbundet med talgkjertlene, som sitter dypt nede i huden – i den såkalte lærhuden. Talgkjertlene skiller ut en fettholdig, oljeaktig substans, talg. 

Det skal beskytte huden og sørge for at den ikke revner, forklarer Serup:

– Fettet forhindrer for eksempel at man får problemer med eksem og flass. 

For mye talg kan imidlertid føre til fenomenet «fett hår», som mange misliker. 

Eldre mennesker kan endre vaner 

Sjampo eller ikke? «No poo» er betegnelsen for den gruppen som har valgt å droppe bruken av sjampo helt. (Foto: Colourbox)

– Eldre mennesker danner mindre fett enn unge. Derfor får de veldig lett tørt hår og tørr hodebunn, og trenger ikke vaske håret så ofte. Høyst en gang i uken, tror jeg, sier Jørgen Serup. 

Gamle rester av talg kan medføre en lukt som noen opplever som ekkel. Serup forklarer at huden i hodebunnen har en naturlig lukt, som man også kan merke hvis man stikker nesen ned til huden på for eksempel håndflaten. 

– Lukten kommer fra fettet som ligger på hornlaget, altså det øverste laget av huden. Lukten blir sterkere hvis fettet får ligge lenge. Det kan rett og slett harskne, forteller han. 

Anti-sjampobevegelsen 

I mange land har det dukket opp en ny mote i de siste årene, folk som har sluttet helt med sjampo. Tankegangen er at sjampoen fjerner hudens «naturlige oljer» – og dermed får hodebunnen til å produsere enda flere oljer. 

I utlandet har man døpt bevegelsen «no poo», og mange forteller at det fungerer bra. 

En av talspersonene er bloggeren Lucy Aitken Read. Hun forteller til The Daily Telegraph at det kan bli en vanskelig og illeluktende «overgangsperiode» når man dropper sjampoen – men deretter vil produksjonen av fettstoffer finne et naturlig nivå. 

Frisørlærere dropper sjampo

Tine Rønberg kjenner metoden godt. 

– Noen av lærerne våre ved frisørskolen gjør det. Ideen er at talgkjertlene produserer færre fettstoffer hvis man ikke bruker sjampo. Men man kan likevel ikke unngå at håret lukter litt, mener Tine Rønberg, som anbefaler at man da bruker en tørrsjampo. 

Jørgen Serup mener «no poo» virker fornuftig. Han kjenner imidlertid ikke til vitenskapelige undersøkelser av effekten. 

Eldre mennesker trenger generelt ikke å vaske håret så ofte som yngre, fordi de produserer mindre talg. (Foto: Colourbox)

– Men jeg tror de kan ha rett. Hvis man fjerner fett fra huden, vil talgkjertlene produsere mer fett. Det skjer i løpet av 8–10 timer, forklarer Serup. 

Kan fjerne uønskede stoffer 

Wilma Bergfeld, professor i dermatologi og president for Det nordamerikanske selskapet for hårforskning (NAHRS), påpeker imidlertid at sjampo også har et annet formål: Det fjerner forurensende stoffer fra omgivelsene eller fra hårspray, voks eller lignende. 

– Rester av hårprodukter og forurensende stoffer fra miljøet blir akkumulert i håret. Det er viktig å fjerne disse med jevne mellomrom for å ha en sunn hodebunn og sunne hårfibre, sier Bergfeld. 

Kan bli for mye 

Overdreven bruk av sjampo kan imidlertid være problematisk, påpeker Jørgen Serup. Sjampoen går nemlig til angrep på fettet i hodebunnen, og det kan føre til eksem eller irritasjon av huden. 

– Sjampo er jo en form for såpe. Cellene våre inneholder fettstoffer som kan bli skadet hvis man bruker det for ofte. Såpe kan faktisk virke etsende på huden, forteller Serup. 

Wilma Bergfeld er enig. 

– Hvis man vasker hår for ofte eller bruker sjampo som ikke passer til hårtypen, kan hodebunnen bli irritert og hårfibrene kan bli tørre. Det kan føre til kløe, tørr hodebunn og tørt hår, forteller Bergfeld. 

Alle ekspertene er enige om at å vaske håret hver dag er for mye. To dager er i uken kan være et utgangspunkt, mener de, selv om det er individuelle forskjeller, for eksempel om man bruke forskjellige hårprodukter. 

Velg riktig type

Wilma Bergfeld mener man bør ta høyde for om man har hodebunn med mye eller lite fett, eller om man har skadede hårfibre. 

– Det er viktig å følge anvisningen på sjampoflasken. Man trenger ikke å være kjemiker for å velge den riktige sjampoen, sier Bergfeld. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS