Kunstig nese sniffer som en hund

Forskere har 3D-printet en kopi av en hundenese som etterligner hundens lukteteknikk. De håper den etter hvert kan brukes til å sniffe etter narkotika og eksplosiver.

Dagens luktdetekorer kan forbedres betraktelig dersom de utstyres med en sniffemekanisme, ifølge forskere.

Hunder har nemlig en helt spesiell teknikk der de nærmest griper tak i luktene rundt dem. Du kan se nesa i aksjon i videoen øverst i artikkelen. Lenger ned på siden kommer en lengre video med en mer detaljert forklaring.

– Hundens effektivitet når det gjelder å trekke til seg luft er en av grunnene til at den er en så utrolig god kjemikaliesamler, sier Matthew Staymates ved National Institute of Standards and Technology i USA.

Det er slik forskere sier at hunder har god luktesans. Og det skyldes altså ikke bare følsomme nesebor, men også riktig teknikk for å få luktene til å komme til nesa i det hele tatt.

Staymates og kollegaene har laget en kopi av en nese fra en labrador ved hjelp av en 3D-printer. Denne snuten kan kobles på en luktdetektor og forbedre ytelsen betraktelig. Mer enn ti ganger bedre, hevder de.

«Sammenlignet med kontinuerlig å trekke inn luft (som er vanlig for en luktdetektor), førte sniffing til en 16 gangers forbedring i å påvise eimen av TNT», skriver tidsskriftet Scientific Reports i en pressemelding.

Her kan du se Staymates forklare hvordan hunden lukter (Video: National Institute of Standards and Technology):

Referanse:

Matthew E. Staymates mfl: Biomimetic Sniffing Improves the Detection Performance of a 3D Printed Nose of a Dog and a Commercial Trace Vapor Detector. Scientific Reports, desember 2016, doi: 10.1038/srep36876.

Powered by Labrador CMS