Deltakerne i studien sov godt med hunden i samme rom, men ikke hvis hunden fikk lov til å ligge i senga. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Sov like godt med hunden på soverommet

Men å dele seng med bikkja kan bli litt mye av det gode.

Det er ikke bare lett å være hundeeier. Selv om det er nok av flotte stunder når du deler livet ditt med en firbeint kompis, byr hundelivet på mye ansvar og mange utfordringer. Hunder er også kjent for å være mer aktive enn sine eiere, og det kan by på trøbbel for nattesøvnen. Spesielt hvis dere sover på samme rom.

Det er i alle fall det både leger og forskere har trodd. Men nå hevder en ny studie at det ikke er så farlig å sovne til lyden av en snorkende schæfer eller en pesende puddel.

– De fleste tror at det å ha kjæledyr i soverommet er forstyrrende. Men i vår studie ser vi at mange folk finner trøst og trygghet i å sove med dyrene sine, sier Lois Krahn i en pressemelding. Hun er spesialist på søvnmedisin ved Mayo Clinic i Arizona i USA, og er hovedforskeren bak studien som har fulgt 40 amerikanske hundeeiere i fem måneder.

Sov ganske godt

Studien viser at deltakerne sov godt når de hadde hunden sin i samme rom.  Deltakerne sov i rundt 83 prosent av tiden de brukte i senga, noe som er normalt for et voksent menneske.

Men så fort hunden sov i samme seng som eieren, ble det både litt mindre og litt dårligere søvn på mennesket. De våknet også en del oftere. Hundene sov derimot omtrent like godt i en seng som de gjorde på gulvet.

– I dag er mange eiere borte fra dyrene sine i store deler av dagen, så de vil maksimere tiden de er sammen når de er hjemme. Å ha dem på soverommet om natten er en enkel måte å gjøre det på, sier Krahn.

Liten studie med store svakheter

Selv om studien kan være gode nyheter for alle som vil overtale partneren sin til å la hunden slippe inn på soverommet, er det mulig at den er for liten til å gjelde for alle.

Studien fulgte bare 35 kvinner og 5 menn uten søvnproblemer. For å få være med, måtte hundeeierne være voksne, helt frie for søvnproblemer og ikke ha mer enn én hund som de delte soverom med.

Hunden kunne heller ikke være yngre enn seks måneder. Valper er som kjent litt mindre glade i en god natts søvn enn voksne hunder, noe forskerne mente ville vri resultatet av studien.

Både hunder og eiere ble utstyrt med elektroniske aktivitetsmålere som de skulle bruke i syv netter i løpet av studien. Disse fikk med seg hvor mye bevegelse det ble på både menneske og hund. I tillegg til dette førte de menneskelige deltakerne en søvndagbok, hvor de skrev ned hvor mye og hvor godt de sov hver eneste natt og hvor i rommet hunden var ved leggetid.

Deltakerne ble heller ikke sammenlignet med noen som sov uten hund på soverommet. Det gjør det enda vanskeligere å dra store konklusjoner ut av forskningen.

Referanse: 

Salma I. Patel mfl. «The Effect of Dogs on Human Sleep in the Home Sleep Environment»Mayo Clin Proc, september 2017. doi: 10.1016/j.mayocp.2017.06.014

Powered by Labrador CMS