HPV-viruset smitter gjennom alle typer sex og har ført til flere tilfeller av kreft i munn og svelg. Men de som får denne kreften, har ikke høyrisiko adferd, ifølge ny studie.

Ny studie: Det stemmer ikke at mye oralsex fører til at flere får kreft 

Stadig flere får kreft i munn og svelg. Tidligere har man ment det skyldes mye oralsex med mange partnere. En ny studie fra tyske forskere sår tvil om det er riktig.

HPV-viruset finnes i mange typer og varianter. De fleste av dem merker du ikke, mens andre kan gi deg vorter i skrittet, på hendene eller føttene.

Noen av HPV-virusvariantene kan gi deg kreft.

Den vanligste formen er livmorhalskreft. Hvert år får 365 kvinner i Norge denne krefttypen. Så å si alle tilfellene skyldes HPV, ifølge Kreftregisteret.

– Det er viktig at både gutter og jenter blir vaksinert mot HPV før de kommer i puberteten.

HPV-viruset kan også forårsake andre typer kreft: i skjeden, kjønnsleppene, anus og penis. Dessuten kan viruset gi kreft i mandlene, tungen og svelget. Hvert år får i snitt 150 menn og 130 kvinner en av disse kreftformene som følge av HPV-viruset.

Antallet tilfeller av kreft i svelget øker.

– Dette er en kreftform der vi har sett en markert økning de siste tiårene, ikke minst blant menn, forteller Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret til forskning.no.

I fjor fikk 205 menn i Norge kreft i svelget, mens det var 50 kvinner. 77 prosent av tilfellene er tilskrevet HPV-viruset, ifølge Jakobsen.

Skyldes svelgkreft mye oralsex?

Viruset er smittsomt. Det vanligste er å bli smittet når du har sex.

En amerikansk studie fra 2007 har hatt stor påvirkning på oppfatningen av hvem som blir smittet. Deltakerne i studien med munn- og svelgkreft forårsaket av HPV-viruset, drev mye mer med oralsex og hadde flere sexpartnere enn andre.

At hyppig oralsex kan være årsaken til kreft i munnen, står også på det norske helsenettstedet NHI.no. Mer enn fire oralsexpartnere i løpet av livet nidobler sjansene dine, skriver de.

En gruppe tyske forskere ville sjekke ut forholdet mellom mye oralsex og munn- og svelgkreft.

De intervjuet 300 friske personer og 300 pasienter med kreft i munn og svelg. Noen av kreftpasientene hadde fått kreft fra HPV-viruset, andre ikke.

Alle deltakerne svarte på spørsmål om debutalder, antall seksualpartnere, bruk av kondom og seksuell praksis. I tillegg ble alkohol- og røykevaner kartlagt.

Hadde ikke mer oralsex

Det viste seg at folk med kreft i svelget ikke hadde hatt spesielt mye oralsex eller mange partnere.

– Tidligere har man ment at folk som får kreft i svelget, har høyrisiko seksuell adferd, med mange seksualpartnere og mye oralsex. Våre resultater viser noe annet, skriver forskerne i studien.

Deres seksuelle adferd skilte seg ikke ut. De hadde like mye eller like lite oralsex som de friske deltakerne og pasientene med kreft som ikke kom fra HPV-viruset, ifølge studien.

Økningen i svelg-kreft kan tilskrives HPV-viruset, men henger altså ikke sammen med hvor mye oralsex man har eller hvor mange man ligger med. 

Kan forebygges

Kreft i svelget kan forebygges på flere måter, ifølge forskerne. Å begrense røyking og drikking er viktig, men i tillegg bør man vaksineres mot HPV så tidlig som mulig, før de blir seksuelt aktive.

– Det er viktig at både gutter og jenter blir vaksinert mot HPV før de kommer i puberteten, skriver de tyske forskerne. 

Referanse: 

Gunnar Wichmann m.fl.: Is High-Risk Sexual Behavior a Risk Factor for Oropharyngeal Cancer? Tidsskriftet Cancers, juni 2023.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS